0

Lakáshitel mentőcsomag

Lakáshitel mentőcsomag igénylése abban az esetben javasolt, ha a lakáshitel törlesztő részletét nem tudjuk havi szinten vállalni. Ha nem tudjuk időben fizetni a törlesztőt vagy már korábbi vagy későbbi elmaradásban vagyunk, akkor érdemes felkeresni a bankot ahonnan felvettük a lakáshitelt, hogy megérdeklődjük az aktuális kondíciókat.

 Több féle mentőcsomag létezik. Állami szinten kötelezve vannak a bankok bizonyos engedményekre: rögzített árfolyamú végtörlesztésre (2011-ben), illetve egy bizonyos ideig rögzített árfolyamú havi törlesztésre, mely esetében az árfolyam különbözet egy gyűjtőszámlán (gyűjtőszámla hitelnek is hívják) gyűlik, melyet a végén vissza kell fizetni. Ennek felgyülemlő összegnek a kamatát egy részben azonban a bankok és az állam állják.

Mentőcsomagot időben igényeljünk

Mentőcsomagot időben igényeljünk

 Egyéb esetben a pénzintézetek dolgoznak ki saját mentőcsomag terveket az állami intézkedések mellett. Ilyen lehet a lakáshitel fizetésének átmeneti felfüggesztése, vagy a törlesztő részlet csökkentése egy bizonyos időre, illetve olyan is előfordulhat, hogy csak kamatot fizetünk egy bizonyos ideig.  Az elmaradást ilyenkor tőkésíteni kell. Azonban ha jelenleg nem, de e jövőre nézve lehetnek pénzügyi problémáink és emiatt igényeljük a törlesztő részlet csökkentését, akkor inkább egy összegben fizessük be a hátralékot, hogy ne kelljen tőkésíteni.

Lakáshitel mentőcsomag többféle is létezik, de jól gondoljuk meg, hogy melyiket vesszük igénybe, melyiket tudjuk hosszú távon vállalni. A legfontosabb, hogy a jelzáloggal terhelt ingatlanunk ne vesszen el. Legyünk nyitottak és együttműködőek a pénzintézetekkel, nekik és az ügyfeleik érdeke is, hogy a lakáshitel ne dőljön be és a fedezet ne vesszen el.

  
Iktatva: Lakáshitelek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752