5

Lakáshitel lehetőségek

Lakáshitel felvételére számos lehetőség adódik. Ha lakáshitelt szeretnék felvenni mindenképpen érdemes szétnézni a pénzintézetek kínálata között, és minden esetben megvizsgálni az éppen hatályban lévő jogi szabályozásokat, hiszen ezek szinte félévente változnak.

Lakáshitel felvételekor lehetőség van a felveendő hitel összegét már meglévő, vagy új építésű ingatlan megvásárlására költeni, de akár építhetünk belőle házat, vagy felújításra, korszerűsítésre, bővítésre is költhetjük az igényelt összeget, de ha akarunk telket is vásárolhatunk.

Lakáshitellel meglévő hitelt kiváltani vagy átváltani nem lehet.

Megannyi lehetőség közül választhatunk

Megannyi lehetőség közül választhatunk

Attól függően, hogy a felveendő lakáshitelt mire költjük, szűkség lesz bizonyos dokumentumok beszerzésére, amely lehet tulajdoni lap, melyet a Földhivataltól kérhetünk ki, esetleg jövedelemigazolás, melyet a munkaáltatónk állít ki, illetve amennyiben építésre szánjuk el magunkat, szűkség lehet jogerős építési engedélyre, melyet a helyi illetékes hatóságok bocsátanak ki.

Bármilyen dokumentum igényléséről is legyen szó, nagyon fontos odafigyelnünk a helyes keltezésre, valamint, a lejáratára, hiszen ahány pénzintézet, annyiféle elvárás vonatkozik bizonyos dokumentumok szavatossági idejére.

Bizonyos esetekben otthonteremtési kamattámogatásra is jogosultak lehetünk gyermekeink számának függvényében, mellyel lakáshitelünk futamideje alatt kedvezményes kamattal törleszthetünk bizonyos ideig,

Ahány hitelcél, annyiféle lakáshitel típus lett kidolgozva a pénzintézetek által, ezért érdemes több helyen is körülnézni, és minden intézet konstrukcióját összevetni a terveinkkel, céljainkkal.

Fontos tudni, hogy jelenleg kizárólag forint alapú lakáshitel felvételére van lehetőség.

  
Iktatva: Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek Címkék: ,

További olvasnivaló

5 hozzászólás "Lakáshitel lehetőségek"

 1. Dr.Kissné Gyetvai Ilona szerint:

  Tulajdonképpen azt szeretném tudni, hogy a fizetésem hány %-a terhelhető, mint hitel. Van hitelem, de szeretnék felvenni lakáshitelt is.
  2 millió forintot szeretnék felvenni. A jövedelmem havi nettó 185000 forint. Meglévő hiteleim havi bontásban most 50000 forint. Mivel 65 éves vagyok, igy lakáshitelt 9 lvre kaphatok legjobb tudomásom szerint, aminek a havi törlesztő részlete kb. 30000 forint lenne.
  Kérdésem, hogy a 80000 forintos havi hiteltörlesztés belefér abba, amivel lehetne a nettó jövedelmemet terheli, vagy eleve lehetetlen.
  Esetleg tudnának valamit ajánlani?
  Köszönettel: Dr.Kissné

 2. Virág szerint:

  Szép napot!

  Az érdekelne, hogy mekkora önrész szükséges (%) minimum egy lakáshitel igénylése esetén.
  Esetleg van-e olyan lehetőség, hogy nem kell önerő?
  Első lakás vétel előtt állok és albérlet mellett önerőt nehéz összeszedni.

  Köszönettel: Virág

  • T.Zsuzsa szerint:

   Kedves Virág!

   Törvény szabályozza, hogy egy ingatlanra max 80% teher jegyezhető be, ami szerint ha csak a megvásárolandó ingatlan lesz a jelzáloghitel fedezete, akkor minimum 20% önerő szükséges, de ez nem jelenti azt, hogy ez minden esetben elég.

   A bankok többsége ennél több önerőt ír elő, de befolyásoló tényező még a hitelképesség, az ingatlan területi elhelyezkedése, állapota és forgalmi értéke is.

   Önerő nélkül megfelelő értékű plusz ingatlan fedezettel is lehet lakást vásárolni.
   Üdvözlettel
   Zsuzsa

 3. lole krisztina szerint:

  Lakas hitelt szeretnek felvenni!!

 4. T.Zsuzsa szerint:

  Kedves Dr. Kissné, a bankok ezt mindig egyedileg bírálják, mindig a konkrét hitelügylet alapján dől el, hogy adható-e még további hitel, vagy sem . Ez nagyon sok összetevőtől függ. Egy alacsony jövedelműnél még a 30%-os terhelés is nagy kockázat, míg egy jóval átlag feletti jövedelműnél az 50%-60% is elviselhető. Vizsgálják a meglévő hitelek típusát devizanemét, az életkort, az újabb hitel típusát, az eddigi hitelek díjrendezettségét, az önerő mértékét, stb. Nem sok bank hitelez 75 éves korig, ezért azt javaslom, keresse fel őket és kérjen részletes előszűrést a konkrét adatok alapján.
  Üdvözlettel
  Zsuzsa (egy hozzáértő)

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752