0

Lakáshitel törlesztés elmaradása

Lakáshitel törlesztés elmaradása esetén nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy pontosan mekkora összeggel vagyunk elmaradva, és az elmaradásunk hány havi annuitásnak felel meg, ha már nagyobb összegről van szó.  Oda kell figyelni arra, hogy a törlesztő részletünk fizetését mindig időben rendezzük, a szerződésben és közokiratban foglalt határidőt mindig pontosan betartsuk.

Ha valamilyen ok folytán elmarad a lakáshitel törlesztése, akkor le kell tisztázni az adott pénzintézet ügyintézőjével, hogy milyen okból történt ez és, hogy milyen határidővel tudjuk visszafizetni az adott összeget. Amennyiben a megbeszélt határidőre sikerül befizetnünk a pénz, az esetben semmilyen negatív következménnyel nem kell számolnunk.

Fizetéscsökkentés esetén számíthatunk segítségre

Fizetéscsökkentés esetén számíthatunk segítségre

Adott pénzintézet válogatja, hogy mekkora elmaradás felett kezdik el értesíteni az ügyfeleiket, van olyan intézet ahol 2000 Ft, és van olyan ahol 5000 Ft-os elmaradás esetén szólítják fel az ügyfelet az elmaradásra.  Amennyiben a lejárt tartozásunk a bank felé három hónapon keresztül folyamatosan meghaladja a mindenkori minimálbér összegét, akkor a bank automatikusan lejelent a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR, régi nevén BAR-lista).

A lakáshitel törlesztés elmaradása esetén, ha időben szólunk, hogy nem tudjuk fizetni a havi annuitást, akkor a bankok általában nyitottak a megoldásra, főleg ha rajtunk kívülálló okok miatt következett be a probléma (pl.: munkahely elvesztése, fizetéscsökkentés, baleset, műtét, egyéb okok). Ezek a megoldások lehetnek a futamidő hosszabbítása mellyel a havi törlesztő részlet csökken, az adott ideig csak kamat fizetése, vagy a rögzített árfolyamon történő fizetés.

  
Iktatva: Lakáshitelek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752