0

Spóroljon a lakáshitel felvételkor!

Saját ingatlan vásárlásán gondolkodik, de a hitelfelvétel feltétlenül szükséges ahhoz, hogy előteremtse a vételárat? Nehezen igazodik ki a hitelintézetek ajánlatai között, éppen ezért hajlamos az első lehetőségre igent mondani? Pénzügyi döntései hosszú évekre meghatározzák kötelezettségei alakulását, és a családi kasszát terhelő költségeket, éppen ezért az ingatlantájoló szerint is nagyon nem mindegy, hogy az magyarországi eladó ingatlanok között válogatva milyen értékű, és főleg milyen finanszírozási forma mellett dönt.

Az elmúlt években az ingatlanpiacon a korábbiaknál sokkal alacsonyabb árakkal találkozni, így akik most vásárolnak, kifejezetten olcsón juthatnak kitűnő állapotban levő lakásokhoz, házakhoz. De akkor mégis miért van az, hogy a hitelintézetek viszonylag kevés hitelt helyeznek ki lakásvásárlási célra? A válasz egészen egyszerű, és nem más, mint a feléjük megingott bizalom.

A lakosság egy része egyébként is el van adósodva, és a sokadik hitel, személyi kölcsön mellé nem akarnak, vagy még inkább nem tudnak újat bevállalni. Ennek ellenére a hitelkínálat egyre szélesebb, és kedvező lehetőségeket tartogat azok számára, akik ilyen módon szeretnének a mostani helyzetet kihasználva ingatlanhoz jutni. Az MTI információi szerint azonban közel 20 százalékot meg lehetne spórolni a hitelfelvételkor, ha az ügyfelek körültekintően, személyre szabott hitelt választanának. Ez egy körülbelül 7 milliós hitel esetében is 1,2 millió forintot jelent, ami valljuk be, nem kevés összeg.

Az ingatlantajolo.hu legfrissebb információi szerint az átlag magyar hiteligénylő ingatlan vásárlás alkalmával körülbelül 7 milliót szokott felvenni a már meglévő 6 millió önerő mellé, és nettó 150 ezer forintos fizetéssel teszi ezt. Miként azonban számtalanszor tapasztalni, sok hiteligénylő ennél jóval kevesebb önerővel rendelkezik, és beérné egy 7-8 milliós ingatlan vásárlásával is. Ezt többek közt az is indokolja, hogy minimálbérrel is sokan fordulnak a hitelintézetekhez. Tény azonban, hogy minél magasabb az igazolható jövedelem, és minél kevesebb hitelt kíván felvenni az igénylő, annál jobb kamatok érhetőek el.

Az MNB statisztikái a témával kapcsolatban rámutattak arra is, hogy a májusi hónapban átlagosan 7,1 százalékos kamattal helyeztek ki a hitelintézetek lakáshitelt, pedig tény, hogy az öt leginkább kedvező hitelajánlat kamatszintje 6,1 százalék körül mozog. Nyilvánvaló tehát, hogy a hitelfelvevők rendszeresen a számukra nem legmegfelelőbb hitelt választják – részben a tájékozatlanság miatt is. Azért is érdemes alaposan átgondolni, melyik hitel mellett dönt, mert míg havi szinten a körülbelül 5000 forintos kamatkülönbség nem tűnhet soknak, de ez bizony évente már 60 ezer, a teljes futamidőt vizsgálva pedig akár 1,2 millió forint is lehet.

A szakemberek azok számára, akik hitelfelvételen gondolkodnak, azt javasolják, hogy mindenképpen ismerjék meg a piaci ajánlatokat alaposan, és csak azután döntsenek. Ehhez akár szakértő közreműködését is igénybe vehetik, de az internetes portálok kalkulátorai, valamint online segítségei is hasznosnak bizonyulhatnak. Az állami kamattámogatásban rejlő lehetőségek kihasználása legalább olyan célszerű lehet, mint a szükséges önerővel való rendelkezés. Körültekintően akár milliós nagyságrendű összegek is számláján maradhatnak, miközben hozzájuthat a régóta vágyott ingatlanhoz.

  
Iktatva: Lakáshitelek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752