3

Felmondták a lakáshitelt – mit tegyek?

Amennyiben bekövetkezik a legrosszabb, és felmondja a pénzintézet a lakáshitelt, akkor sincs minden veszve. Természetesen ez attól is függ, hogy milyen oka volt a lakáshitel felmondásának és, hogy mi volt az az út, amely ide vezetett. Természetesen nem mindegy, hogy a lakáshitel milyen oknál fogva jutott el a felmondásig. Ha az ügyfél nem teljesíti hosszú távon a lakáshitel szerződésben foglaltakat, akkor a bank vagy hitelintézet egy idő után felmondja a szerződést. 

Változó, hogy mennyi idő után jutnak el idáig, hiszen minden ügyfél története más és más. Ha az ügyfél a lakáshitelt nem tudja fizetni olyan külső okoknál fogva, melyről nem tehet (elvesztette az állását, csökkentették a fizetését, vagy esetleg tartós egészség károsodást szenved, vagy egyéb okok), akkor a bankok együttműködőek és nyitottak a megoldásokra.

Nem kerül kalapács alá az ingatlanunk, ha együttműködőek vagyunk

Nem kerül kalapács alá az ingatlanunk, ha együttműködőek vagyunk

A bankoknak sem érdeke felmondani a lakáshitel szerződést. Azonban ha ügyfél nem együttműködő, nem foglalkozik a segítség nyújtásával és a lakáshitel fizetésével sem, akkor a bank nem tud mit csinálni, felmondja a szerződést. Ilyenkor a lakáshitel teljes összege abban a pillanatban egy összegben lesz esedékes, a teljes összeget egyben kell visszafizetni.

Ha ügyfél erre nem képes, akkor a bank kéri a végrehajtó kamarát, hogy árvereztesse el azt a fedezetül szolgáló ingatlant, mely jelzálogként szerepel a lakáshitel szerződésben, a bank bekapcsolódik, hogy a saját részét megkapja az elárverezést követő összegből (a többi a kamarának megy).  Ha ügyfél a lakáshitel szerződés felmondása idején is együttműködő, akkor viszont még van esély arra, hogy kölcsönös megegyezés alapján újra szerződjenek, új futamidővel új törlesztő részlettel, tiszta lappal induljanak.

  
Iktatva: Lakáshitelek Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

3 hozzászólás "Felmondták a lakáshitelt – mit tegyek?"

  1. Szilvi szerint:

    Üdvözlöm!

    Az otp banknál van lakás hitelem,személyi kölcsönöm,és folyószámla hitelem! Ebből már két szerződést felmondtak a héten!/ Lakáshitel,és folyószámla hitel./ December óta munkanélküli voltam,ezért nem tudtam fizetni a törlesztőim! Volt biztosításom,de a biztosító nem tudott segíteni,mert nem határozatlan volt a munkaszerződésem! Most lett munkahelyem,most kezdtem el dolgozni! Mit tehetek,milyen lehetőségeim lennének!? Én szeretném a törlesztőt is fizetni,és a házat is megtartani!
    Köszönöm válaszát! Üdv.Szilvi

  2. Molnár Tímea szerint:

    Tisztelt cím.Szeretném megtudni hova és hogyan fordulhatok ha felmondják a hitelünket.Jelenleg a NET-programot intézzük de mi van ha nem jön össze.Köszönöm.Várom válaszát.

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752