0

Lakáscélú hiteltörlesztés 2014 – mennyi a kamat?

A lakáscélú hitelek törlesztése 2014-ben is főleg annuitásos módon történik. A legtöbb lakáshitelt havi részletekben kell visszafizetni, a szerződésben megjelölt határidőre, mely általában minden hónap 10-e, vagy az azt követő első banki munkanap.

Néhány bank ettől eltérhet, van ahol később is ráér, 15-ig, van ahol pedig már hó elején 4-ig bekérik a törlesztő részletet. A hitel fizetése szinte minden esetben lineáris törlesztéssel működik. Ez azt jelenti, a futamidő elején a hitel kamatát fizetjük ki elsőként, és csak fokozatosan fizetjük vissza a tőke részét.

A lakáshitel törlesztése lineárisan történik

A lakáshitel törlesztése lineárisan történik

A törlesztő részlet az első időkben szinte csak kamatból áll, és egy picit tőkéből, majd ahol telik a futamidő, úgy arányosan egyre több tőkét is fizetünk. A lakáscélú hitel futamidejének felénél a kamat és a tőke arány pont 50-50%, és ezen a ponton fordul, innen már egyre több tőkét, és egyre kevesebb kamatot fizetünk vissza, míg a futamidő vége felé szinte már csak a tőkét fizetjük.

A felsoroltaktól eltérően előfordulhat kivételes esetben, hogy egyéni szerződésnél nem havonta, hanem negyedévente történik a hitel visszafizetése. Nagyon fontos, hogy a törlesztő részlet mindig időben beérjen a bankba, és ne legyen csúszás. Igyekezzünk a jó ügyfelek közé tartozni, hiszen ha gondunk van, akkor az együttműködő ügyfeleknek tud a bank segíteni.

  
Iktatva: Lakáshitelek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752