0

Lakáscélú hiteltörlesztés – hogyan működik?

Lakáscélú hiteltörlesztés akkor valósul meg, ha az adós a lakáshitelét, minden hónapban annuitásos módon fizeti, és fizeti a lakáshitel szerződésben megállapodottak szerint a törlesztő részletet. Egy átlagos annuitásos lakáshitel törlesztése a legtöbb esetben lineáris törlesztéssel van visszafizetve hónapról hónapra, évről évre.

Ez azt jelenti, hogy a törlesztő részlet összege a futamidő elején főleg a kamatra megy el, és a tőkébe törlesztődik a kisebb része. Majd ahogy megy az idő előre, egyre kevesebb lesz a kamatrész, és egyre több a tőkerész. A futamidő felénél egyenlítődnek ki, majd ez után fizet az adós már egyre több kamatot, és egyre több tőkét.

Akár évekkel is csökkenthető a lakáshitel futamideje

Akár évekkel is csökkenthető a lakáshitel futamideje

Ha az adós úgy dönt, hogy előtörleszti a hitelét, akkor az eltörlesztés alapesetben a tőkét érinti, abból kerül levonásra. Az előtörlesztés kondíciói minden bankban mások, de általánosságban elmondható, hogy évente egyszer általában ingyenes ezt megtenni.

Az előtörlesztés oka általában vagy az, hogy szeretné csökkenteni a lakáshitelének futamidejét, vagy pedig a futamidőt eredeti állapotában hagyva, szeretne havi szinten kevesebbet fizetni, az előtörlesztés miatt létrejött alacsonyabb törlesztő részlet által. Ha pedig netán végtörleszteni szeretne valaki, akkor ki kell a banktól kérnie egy igazolást, mely az akkori fennálló tőketartozást mutatja meg. A végtörlesztésnek is van díja, ezt a bankban még a tranzakció előtt ki kell kérni.

  
Iktatva: Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752