0

Lakáshitel előtörlesztési díja – mennyibe kerül?

A lakáshitel előtörlesztési díja minden bankban eltérő, nincs egységes díjszabás erre. Ha a lakáshitelünket valamekkora összeggel szeretnénk előtörleszteni, akkor azt feltétlenül előtörlesztés előtt írásban a bankfiókban kérvényeznünk kell. Ebben a kérvényben nekünk meg kell adnunk az előtörlesztés pontos összegét és pontos dátumát is. E nélkül a kérvény nélkül hiába érkezik magasabb összeg a hitelre, nem lesz betörlesztve.

Alapesetben a lakáshitel teljes fennálló részét csökkentjük.  Az előtörlesztéssel két dolgot érhetünk el. Az egyik, hogy a futamidő lecsökken és a régi törlesztő részlet mértéke megmarad, a másik, hogy marad az eredeti futamidő, viszont a havi törlesztő részlet le fog csökkenni. Bárhogy is kérjük, a lényeg, hogy le legyen papírozva.

Változó az előtörlesztés díja

Változó az előtörlesztés díja

Az előtörlesztés díja lehet egy fix díj, vagy magának az előtörlesztett összegnek egy bizonyos százaléka. Mindenképpen nézzük meg, hogy az adott pénzintézet, ahol a lakáshitelünk van, náluk a hirdetményben milyen konstrukció szerepel erre az esetre. Az előtörlesztés díja nagyjából 1-2%-a szokott lenni az összegnek, de 2,5%-nál többet nem nagyon szoktak elkérni a bankok.

Az összeg nagyságától is szokott függeni, hogy mekkora a díj. Ha nem százalék, akkor körülbelül 30-40.000 forintot szoktak elkérni az előtörlesztésért. Ezt az összeget az előtörlesztéssel együtt kell befizetni a legtöbb esetben. Mielőtt előtörlesztenénk, mindenképpen kérdezzük meg az ügyintézőtől, hogy mekkora a díj és a saját lakáshitelünk esetében hogy alakul az előtörlesztés menete.

  
Iktatva: Kiváltás, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752