0

Lakáshitel építkezésre – mennyit kaphatok?

Lakáshitelt építkezési célból is lehet igényelni. Amennyiben lakóingatlant szeretnénk építeni, folyamodhatunk akár kamattámogatott lakáshitelért is. Azonban igénylés előtt fontos pár dologgal tisztában lenni. Építkezésre felvett lakáshitel kamata piaca alapú lakáshitel esetén 10-15%, valamint a teljes hiteldíj mutató (THM) is 10% körül szokott lenni. A pénzintézetek majdnem mindegyike általában valamilyen kedvezményt/akciót hirdet a lakáshitel igénylőknek.

A bankok vagy a THM-et, vagy a lakáshitel kamatát szokták valamilyen formában csökkenteni. THM akciónál viszont előfordulhat, hogy maga a hitel kamata lesz kicsit magasabb. Ha THM-et “akcióznak”, akkor általában a kezelési költséget, folyosítási díjat, közejegyzői díjat, ingatlanbecslő díját, és egyéb jutalékokat szoktak teljesen vagy részben elengedni – azonban ez csak a hitel felvételénél ad könnyebbséget.

Építkezhetünk is lakáshitelből

Építkezhetünk is lakáshitelből

Érdemes inkább az elején többet fektetni a hitelbe, hogy annak a kamata legyen alacsonyabb – és ezzel a havi törlesztő részlet is kisebb legyen. Lakáshitel kamata csökkenthető azzal, ha leszerződünk a bankkal arra, hogy a jövedelmünk oda érkezzen, valamint legalább havi két csoportos beszedési megbízást teljesítsünk náluk. A lakáshitel kamata kamattámogatott lakáshitel felvétele esetén csökkenthető még, melyet 2014-es év végéig lehet igénybe venni, és a lakáshitel igénylésével egyidőben kell írásban kérvényezni.

Kamattámogatott lakáshitellel akár 3-7%-ot is nyerhetünk a kamaton, így jóval alacsonyabb lesz a törlesztő részlet. A kamatcsökkenés mértéke a gyermekek számától is függ. Általános esetben maximum 12-13 millió forint igényelhető építkezésre – ennek az összegnek elégnek kell lennie, egy közepesen nagy családi ház megépítésére. Építkezés utána a földhivatal vizsgálatát kell kérnünk, hoyg a bank megbizonyosodhasson róla, hogy valóban lakóingatlan lett építve  a hitelből.

  
Iktatva: Felújítás, Költségei, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752