0

Lakáshitel értékbecslés

Lakáshitel felvételekor elengedhetetlen, hogy a jelzálognak szánt ingatlan értékbecslését a bank elvégeztesse vagy egy saját szakemberrel, vagy egy külső ingatlan becsüs céggel. A lakáshitel értékbecslését ki kell fizetnünk, ha csak nem a bank állja. Általában ingatlanfüggő az ára, de 30-40 ezer forint körül alakul. Ha a lakáshitel megigényeljük, és leadtunk hiánytalanul minden dokumentumot hozzá, akkor a következő lépés, hogy a bank elkezdni a vagyonvizsgálatot a leadott papírok alapján.

Vagyonvizsgálat nem csak a hitel felvevőjét, de az összes a hitelben szereplő embert is érinti. Megvizsgálják ilyenkor a jövedelmet és egy általános képet alkotnak a hitelben szereplőkről. Ezek mellé kell mindenképpen az ingatlan értékbecslése, ami alapján el tudják már készíteni a kalkulációt, és egy lakáshitel szerződés tervezetet tudnak a bank ügyintézői írni. Ha nem lenne értékbecslés, akkor nem tudnák az ingatlan értékét, ami azt jelentené, hogy a lakáshitel összegét sem tudnák megfelelőképpen kikalkulálni.

Lakáshitel igénylésénél ingatlan értékbecslésre is szükség van

Lakáshitel igénylésénél ingatlan értékbecslésre is szükség van

Attól függően, hogy az ingatlan hol helyezkedik el és milyen állapotban van, maximum az ingatlan értékének 60 vagy 70%-át lehet megigényelni. Amennyiben megtörtént az értékbecslés és a szerződés tervezet is elkészült, akkor az ügyfelet kiértesítik, és megkaphatja a tervezetet vagy emailben küldik el neki, vagy személyesen bemehet elolvasni.

Ha a mindent rendben találnak, akkor időpontot kell egyeztetni mindenkivel aki a lakáshitel szerződésben szerepel, és együtt meg kell jelenniük szerződéskötéskor egyszer a bankfiókban, egyszer pedig a közjegyzőnél is, mert a lakáshitel szerződésről és a jelzálogszerződésről is közokirat készül, melyet alá kell írni. Amennyiben ez is megtörtént, a lakáshitel folyósításához 1-2 hétre van a banknak szüksége.

  
Iktatva: Költségei, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752