0

Lakáshitel éves kamat

Lakáshitel éves kamat nagyjából 10-15% körül alakul. A devizahitelek felvételének idején a válság előtt 2008 körül is nagyjából a forint alapú lakáshitelek kamatai így alakultak. A deviza alapú lakáshitelek voltak a nagy kihívói a forint alapú lakáshitelnek, hiszen azokat 7 vagy akár 6%-os kamattal is meg lehetett kapni, és amíg az árfolyam kedvező volt, addig boldogan fizettek a devizában eladósodottak.

A válság azonban hozzánk is begyűrűzött, a Magyar Nemzeti Bank megemelte az alapkamatot, a forint meggyengült, a svájci frank pedig mint úgynevezett menekülődeviza erősödni kezdett, így egyszerre három csapást kellett a devizahiteleseknek elviselniük. A lakáshitel éves kamata rögtön megugrott és majdnem elérte az akkor igényelhető forinthitel szintjét.

Lakáshitel éves kamata 10-15% körül mozog

Lakáshitel éves kamata 10-15% körül mozog

A lakáshitelek kamata több összetevőből is áll. Van egyszer egy alapkamat, amire, még kamatfelár jön fel. A kamatfelár mértékét a fizetésünk, a jelzálognak szánt ingatlan, és az egyéb anyagi helyzetünk is befolyásolhatja. Minél magasabb a fizetésünk annál kisebb lesz a kamatfelár, mivel a banknak kisebb kockázattal kell így számolnia.

Azonban minél nagyobb kockázattal kell a banknak számolnia, annál magasabb lehet a kamatfelár mértéke, tehát ha nagyon alacsony a fizetésünk és nem éppen jó állapotban találja az ingatlan értékbecslő a fedezetnek szánt lakást vagy házat, akkor magasabb éves lakáshitel kamattal kell majd nekünk is számolnunk. Érdemes úgy belefogni a lakáshitelbe, hogy van elegendő, fix jövedelmünk.

 

 

  
Iktatva: Költségei, Lakáshitelek, Lakáshitelek összehasonlítása, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752