0

Lakáshitel hitelképesség mérése

Lakáshitel hitelképesség mérése egy elég összetett folyamat, ahol nem csak egy vagy két adatot vizsgálnak a hitelképesség mérése során, hanem egy komplex, részletes elemzés készül, mely alapján a bank szakemberei a lakáshitel igénylők anyagi helyzetét mérik fel. A lakáshitel igényléskor elkért dokumentumok mindegyikét vizsgálják. Ezek a dokumentumok a jövedelemigazolás, a munkahely háttere, és az ingatlan becslés eredménye, illetve esetenként egyéb – a hitelképességet esetleg módosítható – papírok.

Amennyiben az ügyfélnek biztos a háttere, megfelelő jövedelemmel rendelkezik (mely legalább minimálbér nagyságú, vagy a minimálbérnél jóval magasabb), biztos munkahelyen dolgozik, hosszabb ideje, mint a mindenkori próbaidő, és a cég nem áll felszámolás alatt, akkor előnnyel indul. Továbbá ha a megvásárolandó vagy már meglévő ingatlannak elég nagy az értéke ahhoz, hogy a jelzáloghitel fedezetéül szolgáljon, akkor biztosan igényelhető a lakáshitel, és folyósításra is fog kerülni.

A hitelképességet egy komplex elemzéssel végzik.

A hitelképességet egy komplex elemzéssel végzik.

Természetesen amennyiben a hitelügyletben többen is szerepelnek, mint adóstárs, zálogkötelezett, vagy kezes, akkor az ő adataikat is átnézik, és belekalkulálják az ügyletbe a hitelképesség mérése során. Összességében minél kedvezőbbek az adatok, annál kedvezőbb lesz a lakáshitel kamata, és így a havi törlesztő részlet is alacsonyabb lesz, valamint a lakáshitel futamideje is rövidebbé válik.

A hitelképesség vizsgálat, az összes hitelanyag befogadása során nagyjából másfél-két hét alatt készül el. Ez alapján fog megíródni a lakáshitel szerződés tervezet. Ha netán valamilyen dokumentum hiányzik, akkor az igénylőnek gondoskodnia kell a mielőbbi hiánypótlásról és jó tudni, hogy ez eltolhatja a szerződéskötés dátumát.

  
Iktatva: Lakáshitel kalkulátor, Lakáshitelek, Lakáshitelek összehasonlítása, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , , , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752