0

Lakáshitel kamat számítás – mennyi a vége?

Lakáshitel kamat számítás nem egy bonyolult művelet. A lényeg, hogy a magyar bankok a BUBOR-t (Budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga.) veszik alapul. Erre a kamatlábra jön rá a kereskedelmi bankok saját kamata, és az ügylet úgynevezett kamatfelára.

Azonban az összes fent felsoroltat befolyásolhatja a magyar jegybank, az MNB (Magyar Nemzeti Bank) éppen aktuális kamat-változtatásai. Amennyiben felveszünk egy lakáshitelt, úgy a szerződésben rögzítve van az is, hogy mekkora lesz a törlesztő részletünk a közeljövőben, viszont az is benne van, hogy bizonyos kamatperiódusonként a kamat változhat. Vagy felfelé, vagy lefelé.

Az irányadó kamat változása hat a hitelünkre is

Az irányadó kamat változása hat a hitelünkre is

Ha már fizetjük a lakáshitel törlesztő részletét, és lejár a kamatperiódus, akkor a magyar jegybank döntése alapján csökkenhet, vagy növekedhet a lakáshitelünk havi törlesztő részlete. Egy átlagos havi 50-60 ezer forintos részletnél egy 1%-os kamat emelés körülbelül 3-4000 forinttal emeli meg a törlesztőt. Ha belegondolunk, hogy az évek során akár 7-8%-al is felmehet a jegybanki alapkamat, akkor ez már egy tetemes összeg.

Érdemes egy olyan lakáshitel konstrukciót kiválasztanunk, amelynél a kamatperiódus akár 5 év, így nem kell attól félnünk, hogy egyhamar egy sokkal magasabb törlesztő részlet mellett találjuk magunkat. Ugyan kevés banknál érhető el ez a konstrukció, de érdemes ezért jól körülnézni a lakáshitel felvétele előtt, és a számunka megfelelőt kiválasztania saját biztonságunk érdekében.

  
Iktatva: Költségei, Lakáshitel feltételei, Lakáshitel kalkulátor, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752