0

Lakáshitel kamatemelés

Lakáshitel kamatemelés akkor fordulhat elő, ha a bank úgy dönt, hogy a jegybanki alapkamat annyit változott, hogy már neki is lépnie kell. A piaci kamatozású lakáshitelek esetében a a lakáshitel kamata a mindenkor érvényes a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott alapkamathoz igazodik a legtöbb esetben.

Ha a magyar jegybank kamatot emel, akkor ezen lakáshitelek kamatainak emelkedése a jellemző, a csökkenéskor pedig stagnálás, további csökkentéskor pedig a lakáshitel kamatcsökkentése szokott bekövetkezni. Nem csak a piaci kamatozású lakáshiteleknél fordul ez elő, hanem a kamattámogatott lakáshiteleknél és egyéb konstrukcióknál is, csak nem akkora mértékben.

Lakáshitel kamatemelés, de mikor?

Lakáshitel kamatemelés, de mikor?

Akkor van szerencsénk, ha a lakáshitelünk kamatperiódusa nem féléves, vagy egy éves, hanem ha kifogunk egy öt éves kamatperiódust nyújtó konstrukciót. De miért is jó ez nekünk. Nos, a lakáshitel kamatperiódusa azt mutatja meg a gyakorlatban, hogy a bank az adott lakáshitel szerződés konstrukciójában milyen gyakran változtathatja a kamatot (már ha éppen változtatja akkor).

Tehát magyarul, ha 6 hónapos kamatperiódussal kötjük a lakáshitel szerződésünket, akkor a bank akár 6 havonta változtathatja a lakáshitelünk kamatát, ami ha kamatemelésről van szó, akkor a törlesztő részlet emelést is magával vonzza. Éppen ezért biztonságosabb egy hosszabb távú kamatperiodusú lakáshitelt kötni. Azonban az érem másik oldalán áll az is, hogyha az alapkamat radikálisan csökken hirtelen, és a bank is lejjebb viszi a lakáshitelek kamatát, akkor nekünk még 5 évig a szerződéskor kötött kamattal kell törlesztenünk a lakáshitelünket.

  
Iktatva: Lakáshitelek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752