0

Lakáshitel kamatok 2014 – csökkenés a jellemző

A lakáshitelek kamatai 2014-ben úgy néz ki még alacsonyabbak lesznek, azonban ha már most tervezünk lakáshitelt felvenni, akkor sokáig már ne húzzuk, mert a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott alapkamat folyamatosan csökken, és úgy tűnik ezzel a történelmi jelentőségű alacsony állásával lassan meg is áll.

Nagyon nagy fokú vágás már nem következhető be, és a bankok is ezt már nagyjából be is árazták, amikor az idei lakáshitel konstrukciókat megalkották. A jegybank döntése alapján a jelenlegi irányadó alapkamat 2,7%. Elemzők úgy vélik, ennél lejjebb már csak maximum 2,5%-ig mehet. Ez az alapkamat azért fontos, mert a piaci alapú lakáshiteleket ehhez a kamatlábhoz igazítják.

A lakáshitelek kamatai a jövőben valószínűleg emelkedni fognak

A lakáshitelek kamatai a jövőben valószínűleg emelkedni fognak

Ha az alapkamat feljebb megy, akkor várható, hogy a lakáshitelek kamatai is feljebb mennek – márpedig, ha a kamatok emelkednek, akkor az által a hitel törlesztő részlete is emelkedni fog. A lakáshitelek 2014-ben nagyjából 6-9% körüli kamaton érhetőek el. A kamatok azonban nagyban függnek a lakáshitel igénylő anyagi helyzetétől, a fedezetnek szánt ingatlan értékétől, és az aktuális kamathelyzettől.

A kamatperiódus már egy érzékenyebb pont: a kamatot a bank bármikor – a lakáshitel szerződésben foglaltaknak megfelelően – változtathatja, és a kamatperiódus az adott lakáshitel konstrukció igen fontos eleme. Ez lehet fél év is, egy év, két év, vagy akár 5 év is. Nyilván minél hosszabb, annál jobb.

  
Iktatva: Lakáshitelek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752