0

Lakáshitel késedelmi kamat – mennyivel lesz több a hátralék?

Lakáshitel késedelmi kamatának a mértéke minden banknál más és más, és ez természetesen függ attól is, hogy mekkora hitelt vett fel az igénylő, illetve milyen típusú hitelről van szó. Általában a személyi hitelek és az áruhitelek késedelmi kamata magasabb, mint a lakáshitelek, jelzáloghitelek késedelmi kamatai. A lakáshitel szerződés havi törlesztő részlete kamatból és tőkéből épül fel.

Lineáris törlesztő részletfizetés mellett ez úgy néz ki, hogy a hitel legelején javarészt kamatot fizetünk és kevés tőkét, majd az idő előrehaladtával ez az arány szépen lassan megfordul és egyre több tőkét fogunk befizetni, és csökken a lakáshitel törlesztő részletének a kamat része. Amennyiben bizonyos ideig bizonyos okok miatt nem fizetjük a hitelünk havi részletét, akkor elmaradásunk következik.

Elmaradás esetén késedelmi kamat lesz felszámítva

Elmaradás esetén késedelmi kamat lesz felszámítva

Erre az elmaradásra a bankok az hitel terhelésének a napjától számítva késedelmi kamatot számítanak fel a hátralék összegére. A késedelmi kamat egészen addig „ketyeg”, amíg a hátralék teljesen ki nincs fizetve, és nincs lenullázva. Amennyiben ez megtörténik, már nem számíthat fel késedelmi kamatot egyetlen pénzintézet sem.

Amennyiben hosszú ideig (több mint legalább három hónapja) nincs fizetve a lakáshitel törlesztő részlete, akkor a bank felmondhatja a hitelszerződést és a teljes lakáshitel egy összegben lesz esedékes. Annyit érdemes még tudnunk, hogy, ha bekövetkezett a legrosszabb és a szerződést fel lett nemfizetés esetén mondva, akkor a pénzintézetek a felmondást követő 90. nap után nem számíthatnak már fel semmilyen késedelmi kamatot, díjat, vagy egyéb ehhez kapcsolódó pótlékot.

  
Iktatva: Lakáshitelek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752