0

Lakáshitel kezelési költség – hány százalék?

A lakáshitel kezelési költség mértéke mindig az adott ügylettől és az adott pénzintézet kondícióitól függ. Ha lakáshitelt veszünk fel, akkor a kezelési költség része a teljes hiteldíj mutatónak (THM), mely lakáshitel konstrukciónként változó, nagyjából 10 és 20 százalék között mozog. Ha kezdeményes lakáshitelt veszünk fel, akkor ez a költség természetesen csökkenthet.

Általában elmondható, hogy egy lakáshitel felvétel kezelési költségei akkor viszonylag magasak, ha a hitel valamilyen kedvező konstrukció, és az elején kell kvázi többet “befektetni” a felvételbe. Létezik azonban olyan konstrukció is, mellyel a lakáshitel felvétele jóval kedvezőbb, azonban magának a lakáshitelnek a kamata magasabb, így a törlesztő részlet is magasabb lesz.

A kezelési költség általában 4-8%

A kezelési költség általában 4-8%

Ezért is érdemes inkább az elsőt választani, inkább fizessünk kicsit többet az elején akár a kezelési költségre, de akkor tudjuk, hogy a hitel törlesztése kedvezőbb lesz. A lakáshitelek kezelési költsége a THM-en belül körülbelül 4-5%. Természetesen ez attól is függ, hogy mekkora hitelt veszünk fel, milyen célra, és milyen futamidőre.

2013-ban az igen alacsony jegybanki alapkamat miatt viszonylag alacsony kamaton juthatunk hozzá lakáshitelhez, sőt, kérhetünk állami kamattámogatott lakáshitelt is, melynél a gyermekek számának függvényében alacsonyabb kamaton törleszthetünk több éven át. Mivel nincs két egyforma lakáshitel igénylés, ezért általánosságban lehet csak ezekről beszélni, minden ügylet saját elbírálást kap, mely függ az igénylő rendszeres havi bevételeitől és a jelzálogként szereplő ingatlan értékétől is.

  
Iktatva: Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752