0

Lakáshitel kezessel – úgy olcsóbb?

Amennyiben lakáshitelt szeretnénk felvenni, mindig érdemes előtte felmérni saját anyagi helyzetünket, és az alapján dönteni, hogy mekkora törlesztő részletet tudunk havi szinten bevállalni. Lakáshitel felvételekor, ha házastárssal rendelkezünk, akkor neki kötelező – mint adóstársnak – részt venni a hitelben, és mint egyetemleges adós, ugyan úgy felel a hitelért, mint a lakáshitel igénylője.

Egy lakáshitel szerződésben azonban nem csak adós és adóstárs szerepel, hanem zálogkötelezett vagy zálogkötelezettek, valamint, kezes, illetve kezesek is. Ha az adós a saját ingatlanát ajánlja fel jelzálognak, akkor ő egyben a zálogkötelezett is, ha nem, akkor az is zálogkötelezetté válik és szerepel a lakáshitel szerződésben, aki felajánlja fedezetképpen az ingatlanát.

Spórolhatunk, ha kezes is van lakáshitelünk szerződésében

Spórolhatunk, ha kezes is van lakáshitelünk szerződésében

Ezen felül az kezes, pontosabban a készfizető kezes pedig, kezességet vállal a hitel fizetéséért, azaz, ha az adós vagy adóstárs nem tudja időben fizetni a hitelt, vagy egyáltalán nem képes azt valamilyen oknál fogva teljesíteni, akkor a kezes dolga, hogy a hitelt fizesse. Erre vállal kötelezettséget. Általánosságban elmondható, hogy minél többen szerepelnek egy hitelszerződésben, annál kisebb kockázatot kell a banknak vállalnia, azaz annál kisebb kamat fejében nyújt számunkra lakáshitelt.

Ha több adóstárs és kezes szerepel a hitelben, akkor több ember tudja a felsősséget egyszerre vállalni, így a lakáshitel olcsóbb lesz, alacsonyabb lesz a havi törlesztő részlete, vagy az egész hitel futamideje rövidebbé válhat. Fontos, hogy készfizető kezességet csak az vállaljon, aki tisztában van ennek a kockázatával, és képes adott esetben a lakáshitel havi törlesztő részletét akár évekig fizetni, ha az adós vagy adóstárs erre képtelen.

  
Iktatva: Költségei, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752