0

Lakáshitel passzív bar listásoknak – így is lehet?

Lakáshitel felvétele hosszú ideig nem volt igényelhető, mivel ha valaki egyik hitelén nem fizette a havi törlesztő részletet, akkor félő, hogy az új hitelén sem fogja. A BAR lista, mely mai nevén KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) lista kizáró tényező volt, akkor lehet rá felkerülni, ha legalább 3 hónapon keresztül folyamatosan meghaladta a tartozásunk a mindenkori minimálbér összegét.

Ha valaki teljesen mértékben visszafizette a tartozását, akkor még a régi rendszer szerint öt teljes éven át fenn marad a KHR listán, annyi változott csak, hogy nem aktív, hanem passzív státuszt kapott. A legújabb szabályozás szerint már nem öt, hanem egy éven át marad fenn az aki visszafizetett minden hátralékot, és passzív státuszban marad. Ez jóval megkönnyíti a lakáshitel igénylők életét, hiszen egy évet megvárni már nem olyan hosszú idő.

Ha nem vagyunk BAR (KHR) listán, akkor igényelhetünk lakáshitelt

Ha nem vagyunk BAR (KHR) listán, akkor igényelhetünk lakáshitelt

Lakáshitel igénylésé esetén az egyik legfontosabb kritérium, hogy a kérelmet benyújtó ne szerepeljen egyáltalán a KHR listán, tehát a passzív státusz sem segít. Legjobb, ha megvárjuk az egy évet. Passzív KHR-es státusszal legjobb esetben drága személyi hitelt, vagy áruhitelt igényelhetünk, melynek nagyon magas a futamideje és a havi törlesztő részlete is, mert jóval magasabb a kamata.

Jó tudni, hogy a lakáshitel kérelem benyújtásának idejében nem lehetünk fenn a KHR listán. Legjobb ha – évente egyszer ingyenesen – lekérjük a KHR státuszunkat, és megbizonyosodunk róla, hogy nem szerepelünk, mint aktív vagy passzív adós. Amennyiben lekerültünk a listáról, és meg is bizonyosodtunk róla, már be is adatjuk bátran a lakáshitel igénylést.

  
Iktatva: Költségei, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752