0

Lakáshitel törlesztés rögzített árfolyamon – újabb hitel?

Lakáshitel törlesztés rögzített árfolyamon úgy lehetséges, ha úgynevezett gyűjtőszámla hitel szerződés írunk alá annál a banknál ahol a lakáshitelünket fizetjük. Rögzített árfolyamon való törlesztés csak devizahitelek esetében lehetséges, az euró esetében 250 forinttal, a japán jen esetében 2 forinttal, a svájci frank esetében pedig 180 forinttal történik a lakáshitel törlesztése.

Ha a lakáshitelünket nem tudjuk fizetni a magas árfolyam miatt, akkor átmeneti segítséget nyújthat számunkra a rögzített árfolyamon történő törlesztés. De mit is jelent ez? Amennyiben az árfolyam a fent említett értéket meghaladja, akkor egy külön számlán, egy úgynevezett gyűjtőszámlán fog gyűlni az árfolyam különbözet, mely a maximum öt éves rögzített árfolyamú fizetés után egy forinthitellé alakul át.

Lakáshitel fizetése 250 forintos euro-árfolyamon

Lakáshitel fizetése 250 forintos euro-árfolyamon

Ezt a kialakult forinthitelt kell a devizahitellel együtt fizetni immár piaci árfolyamon. Tehát két hitelünk lesz. Nagyon fontos, hogy esetleges végtörlesztés esetén először a deviza hitelt kell kiegyenlíteni, és csak utána a forinthitelt, mert a devizahitel elsőbbséget élvez. Tehát az összegyűlt kisebb forinthitelt nem lehet egyben kifizetni, hogy csak a devizahitel maradjon.

Mielőtt aláírjuk a lakáshitelünk rögzített árfolyamán történő kifizetését, mindenképpen gondoljuk át többször is. Ne döntsünk elhamarkodottan, hiszen egy hosszú távú szerződésről van szó. A rögzített árfolyamú törlesztés 2017-ben jár le, onnantól kell ismét piaci árfolyamon fizetni a lakáshitelt, és mellé a forinthitelt is. Ha nem tudjuk a jövőben a két hitelt egyszerre fizetni, akkor ne igényeljük.

 

  
Iktatva: Költségei, Lakáshitel feltételei, Lakáshitel kalkulátor, Lakásvásárlási hitelek, Önerő, Támogatott lakáshitel Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752