0

Lakáscélú hitelek összehasonlítása – melyik a jobb?

Lakáscélú hitelek közül alapvetően két fajtát különböztetünk meg. Az egyik a piaci alapú lakáshitel, mely kamatozását tekintve az éppen aktuális pénzpiaci helyzet határozza meg azt, hogy a lakáshitel kamata mekkora lesz. A pénzpiacok mozgásának és a magyar gazdaság teljesítményének függvényében határozza meg a monetáris tanács az irányadó alapkamat lábat, melyhez a piaci kamatozású lakáshitelek kamatai mérve vannak.

Ha az alapkamat növekszik, akkor a lakáshitel kamata nő, ha csökken, akkor pedig csökken. Ezzel egy időben pedig természetesen a lakáshitel törlesztő részlete is ennek függvényében emelkedik vagy csökken akár havi szinten, bár a lakáshitel kamata kamatperiódusokra van bontva, mely periódus megmutatja, hogy milyen időközönként változik a lakáshitel kamatozása.

Lakáscélú hitelek összehasonlítása - melyik a jobb?

Lakáscélú hitelek összehasonlítása – melyik a jobb?

Szerencsés esetben ez akár 2 vagy 5 év is lehet, ez bank és konstrukciófüggő.A másik típusú lakáshitel a támogatott lakáshitel. Ezek esetében az állam valamilyen formában kedvezményt nyújt az arra jogosultaknak. Ez volt már adókedvezmény, járulékkedvezmény, és kamatkedvezmény is.

Jelenleg a kamattámogatott lakáshitel konstrukció érhető el, mely esetében 2-3%-nyi kamatkedvezményt is kaphatunk a lakáshitel kamat részéből, melyet az állam a bankokon keresztül közvetve vállal át tőlünk, ha megfelelünk az előírásoknak. Minden hitelszerződés más, nincs két egyforma igénylés, de az elmondható, hogy főleg a családosok élvezhetik ennek előnyeit, hiszen minél több a gyermek, annál nagyobb a kamatkedvezmény.

  
Iktatva: Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752