0

Lakáshitel közjegyző – mi a szerepe?

A lakáshitel igénylés elengedhetetlen “kelléke” a közjegyző előtti hitelesítés, azaz a közjegyző által hitelesített dokumentumok aláírása. Minden lakáshitel szerződés esetében a szerződés maga egy közokiratba is lesz foglalva, melyet nemcsak mi és minden a hitelben szereplő ember, hanem a közjegyző is aláír. E nélkül nincs lakáshitel szerződés. Kötelező jogi eleme a folyósításnak.

Ha lakáshitelt igénylünk és minden igényléshez szükséges dokumentumot hiánytalanul leadtunk, akkor a bank háttérosztálya elkészíti a leadott dokumentumok, és az ingatlan értékbecslő által leadott értékelés alapján a kalkulációt, majd az alapján a lakáshitel szerződés mintát, melyet általában a bankok előzetesen megküldenek részünkre, hogy át tudjuk nézni.

Lakáshitelhez a közjegyző kb. 50.000 forint.

Lakáshitelhez a közjegyző kb. 50.000 forint.

Ha a lakáshitel szerződés mintát betekintéskor átnéztük és mindent rendben találunk vele, úgy meg lehet állapodni egy dátumban, amikor leszerződhetünk a bankkal. Erre a napra minden a hitelben szereplő személyt – függetlenül attól, hogy adós, adóstárs, zálogkötelezett vagy kezes - be kell hívni a szerződés és az abból a közjegyző által készült közokirat aláírására.

A közjegyző díja változó, ez attól is függ, hogy a bank saját közjegyzőjéhez megyünk, vagy saját közjegyzőt választunk. Mivel a közokiratot a közjegyző készíti, így a díj körülbelül 50.000.- forint körül alakul, van ahol kicsit több, van ahol kicsit kevesebb, de nagyjából erre az összegre kell számítani. Sokszor százalékos arányban kérik a közjegyzők, hogy fizessünk, mely a hitelösszegtől függ. Azonban sok lakáshitel akció van, mely keretén belül a bank állja a közjegyzői díjat.

 

  
Iktatva: Felújítás, Kiváltás, Költségei, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752