0

Lakáshitel önrész nélkül – mennyi az önrész?

Lakáshitel igénylése önrész nélkül se lehetetlen, de tény, hogy ha rendelkezünk valamennyi megtakarítással, bankbetéttel vagy egy kis befektetéssel valahol, akkor előnnyel indulunk szinte minden magyarországi pénzintézetnél, ha lakáshitel kérvényezésére mellett döntünk. A legtöbb esetben alapértelmezésben kell önerő, főleg, ha 5 millió forint feletti lakáshitelt szeretnénk folyósíttatni.

A bankok saját hatáskörben, bizonyos kivételes helyzetek fennállásakor eltekinthetnek az önrésztől sorsáról, mértékéről és meglétéről is. Ha mindenképpen szükséges az önrész akkor az általában a hitek 5 vagy 15%-a körül szokott mozogni. Ha nincs betétünk, vagy többlet készpénzünk, akkor a bankok általában elfogadnak egy pótfedezetet is. Ez lehet egy második ingatlan, vagy egy olyan nem jelzáloggal terhelt ingatlan, mely nem feltétlenül képezi a hitel tárgyát.

Lakáshitelhez önrészként a megtakarítás is számít

Lakáshitelhez önrészként a megtakarítás is számít

Nagyon fontos kiemelni, hogy a fedezetképpen bevont ingatlan lakóingatlan legyen, amely lehet, panel lakás, ház, nyaraló, üdülő, de némely esetben még egy telek is elég. Lényeg, hogy az értéke elég legyen a lakáshitel felvételéhez. Ez általában annyit jelent, hogy a lakáshitel összegének 130-140%-a kell, hogy legyen. Az ingatlan értékét minden esetben a bank ingatlan értékbecslője is fel fogja mérni.

Ha önerőnek mégsem pótfedezetet, hanem valamilyen bankbetétet, befektetést, vagy egyebet szánunk, akkor erről írásos igazolást kell vinnünk a számlavezetőtől, hogy le tudjuk igazolni, hogy valóban létezik, és beszámítható a lakáshitel igénylés elején. Igénylés idejétől számítva nagyjából 4-6 hét a folyósítás, mire a lakáshitel összege a számlánkra kerül.

  
Iktatva: Felújítás, Kiváltás, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752