0

Lakáshitel utáni adókedvezmény

Lakáshitel utáni adókedvezmény már évek óta nem vehető igénybe, de aki 2006. december 31-ig igényelte, annak még igen. Az adókedvezmény a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő négy adóévben érvényesíthető. Ha lakáscélú hitelről van szó, akkor a hitel törlesztésének kedvezménye azonban 2012-ben is, de legutoljára a 2015. adóévben érvényesíthető.

Az adókedvezmény igénybe vételének egyik legfontosabb feltétele, hogy vagy az adósnak, vagy az adótársnak legyen olyan – akár 2006. december 31-e után született gyermeke, aki után a hitel törlesztési időszakában jogosult a családi pótlékra. Úgynevezett áthúzódó kedvezményre is jogosult lehetett valaki, ha az előzetesen „vállalt” gyermek vagy gyermekek megszületésével a megelőlegező kölcsön részben vagy egészben átalakul lakásépítési kedvezménnyé (szocpol).

Lakáshitel után már kamatkedvezmény van az adókedvezmény helyén

Lakáshitel után már kamatkedvezmény van az adókedvezmény helyén

Vagy ha a hitel felvételekor részben lakásépítési kedvezményt kapott, részben pedig megelőlegező kölcsönt vett fel (pl. olyan egy gyermekes család, akik a szerződésben további egy gyermeket vállaltak). Ma, 2013-ban adókedvezményt ugyan már nem tudunk igénybe venni, de létezik helyette a kamattámogatott lakáshitel. Kamattámogatott lakáshitelt legalább egy gyerek esetén igényelhetünk, és a lakáshitel igényléssel együtt a kamatkedvezmény igénybe vételét is írásban kérvényeztük.

A kamatkedvezmény nagyjából 2-5% lehet havi szinten amely egy átlagos lakáshitel esetében 3-5000 forint. Az egy évben 30-60000 forint, ami nagyjából megfelel a régi adókedvezmény összegének. Azonban minél több gyermeket vállalunk, annál nagyobb kamatkedvezményre leszünk jogosultak. Minden további pontos részletet érdemes a bankok fiókjaiban az ügyintézővel megbeszélni.

  
Iktatva: Felújítás, Kiváltás, Lakáshitelek, Lakáshitelek összehasonlítása, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752