0

Forint alapú lakáshitel

Forint alapú lakáshitel igényelhető az összes bankban, hitelintézetben és egyéb pénzintézet bármelyik fiókjában. Mivel a 2008-2009-es válság idején megmutatkozott a deviza hitelek veszélyessége, ezért mára már szinte az összes bank leállt a deviza alapú hitelek nyújtásával, főleg, hogy az erre irányuló igény is gyakorlatilag a nullával lett egyenlő.

A válság előtt a forint hitel jóval drágább volt, hiszen magasabb kamattal lehetett hozzájutni, mint a devizahitelek esetén, így sokan nyúltak a deviza alapú lakáshitel nyújtotta előnyökhöz, hiszen a havi törlesztő részlete alacsonyabb volt, mint a forint alapú lakáshitelének. Azonban az árfolyamot a válság előtt is figyelni kellett, de a devizák volatilitása viszonylag enyhe volt, az eltérés nem volt hónapról hónapra nagyobb vagy kisebb.

Forinthitellel nem kell a jobb árfolyam után futni

Forinthitellel nem kell a jobb árfolyam után futni

Azonban a 2008-ban és 2010-ben a forint nagyon meggyengült, így nem csak a deviza alapú lakáshitelek törlesztő részletei emelkedtek meg, hanem a forinthiteleké is, hiszen a jegybank kamatot emelt. Azonban míg a forint hitelesek „megúszták” kamatemeléssel, addig a devizahitelesek a kamatemelést és a drasztikus árfolyam emelkedést is el kellett szenvedniük.

Napjainkban az emberek jóval előrelátóbbak, a bankok pedig jóval figyelmesebben tájékoztatják az ügyfeleiket a lakáshitel felvételével és annak esetleges kockázataival kapcsolatosan. Forint alapú lakáshitel ma 8-12% körüli kamattal igényelhetőek, de azt is csak megfelelő mennyiségű jövedelem, biztos hátterű ingatlan megléte esetén lehetséges. Azonban ahány bank annyi akció, érdemes mindegyiket egyesével átböngészni, és a számunkra legideálisabbat igényelni.

  
Iktatva: Lakáshitelek

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752