0

Lakáshitel annuitás

Lakáshitel annuitás a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott törlesztő részletet milyen gyakorisággal kell befizetnünk. A legtöbb lakáshitel havonta esedékes, tehát havi annuitásos. Nagyon ritka esetben szokott előfordulni egyedi kondíciók esetén, hogy a lakáshitel negyedévente, vagy netán félévente kell visszafizetni.

Egyéb – főleg vállalati – hitelek esetében szokott az utóbbi eset előfordulni. A annuitásos lakáshitelek esetében a felvett lakáshitel visszafizetése úgy működik, hogy a törlesztések legelején nagyrészt a kamatot fizetjük és kisebb részben a tőkét, és ahogy telik az idő, egyre nagyobb lesz a tőke visszafizetésének az aránya, tehát a futamidő felénél optimális esetben pont fele-fele fizetjük a lakáshitel kamatát és a tőke részét.

Lakáshitelek főleg havi annuitásosak

Lakáshitelek főleg havi annuitásosak

Majd ahogy telik tovább a lakáshitel futamideje, annál kisebb kamatrészt, és annál több tőkét fizetünk vissza. Az annuitásnál viszont fontosabb, hogy az adott bank milyen határidővel kéri a lakáshitel havi annuitásának befizetését. A legtöbb bank 10-ét szokta megadni utolsó határidőnek, de van olyan hitelintézet, ahová minden hónap 5-ig, és van ahol ráér 15-ig befizetni az adott havi törlesztő részletet.

Ha ezek a pénzintézetek által megadott határidők hétvégére esnek, akkor mindig a következő banki munkanapon kell befizetni a pénzt. Nagyon fontos, hogy ezekkel sose maradjunk el, mert a bankok nagyon szigorúan veszik a határidőket, és ha késünk akkor a szerződésben aláírt késedelmi kamatokkal együtt kell a hátralékot befizetni.

  
Iktatva: Lakáshitelek

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752