0

Fedezetcsere lakáshitel esetében – hogyan működik?

Ha már van lakáshitelünk, de szeretnénk egy másik lakást vagy házat venni, esetleg a jelenlegit eladni, melyre a bank jelzálogjoga be van jegyezve, akkor megtehetjük, de csak a bank jóváhagyásával. Megesik az ember életében, és akármikor előfordulhat, hogy egy váratlan döntés elé kerül, amikor esetleg egy nagyobb összeghez jut, de nem tud belőle nagyobb lakást venni, mert a meglévő ingatlanán a bank jelzálogjoga áll.

Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy a lakáshitelt vezető bankkal le kell ülni tárgyalni, és meg kell velük beszélni a fedezetcserét, mely a legtöbb esetben csak magasabb értékű ingatlan esetében lehetséges, mint a már meglévő tulajdon. A fedezetcsere további menete, hogy az előző ingatlant el kell adni, arról a földhivatalon keresztül a bank jelzálogjogát le kell vetetni, és az új ingatlanra be kell jegyeztetni.

Fedezetcsere a lakáshitel jelzálogszerződés módosításával lehetséges

Fedezetcsere a lakáshitel jelzálogszerződés módosításával lehetséges

Ezeknek a műveleteknek a költségeit nyilván az adósnak kell állnia. Mielőtt még a régi ingatlant cserélni lehetne a másikra a szerződésben, még a bank kiküld egy ingatlan értékbecslőt, hogy felmérje az új ingatlan értékét, és ha a bank szándékaival is egyezik, akkor lehet új jelzálogszerződést írni.

Az új jelzálogszerződést is ugyan úgy közokiratban kell foglalni mint az eredetit, így ennek a közjegyzői költségét is az adósnak kell állnia, ha pedig nem az adós a tulajdonos, akkor az új zálogkötelezetteknek is alá kell írnia az új jelzálogszerződést, mely immár a másik ingatlanra fog vonatkozni.

  
Iktatva: Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752