0

Fix kamatozású lakáshitel – meddig fix?

Fix kamatozású lakáshitel nem elérhetetlen. Csak forint alapú lakáshitel igényelhetünk. Ha szeretnénk jó előre bebiztosítani magunkat, és tudni szeretnénk mennyi lakáshitel törlesztő részletet fogunk fizetni a jövőben, akkor jó, ha olyan hitel konstrukciót választunk, mellyel a fix kamatnak köszönhetően nem érhetnek kellemetlen meglepetések a futamidő alatt bennünket. Ehhez viszont meg kell találnunk a számunkra legideálisabb bankot.

Ma már elég az interneten időpontot foglalni a bankok weboldalán, vagy betelefonálni és időpontot kérni, és akkor biztosan egy szakértő tapasztalt, lakáshiteles kollégához fogunk tudni menni. Fix kamatozású lakáshitel esetén a kamat egy bizonyos ideig fix csak. Ezt az időt hívják kamatperiódusnak. Ez némely konstrukció esetén 3 hónap, de lehet fél éve, egy éve, és még akár 2 év is.

Oda kell figyelni a kamatra!

Oda kell figyelni a kamatra!

Ez annyit jelent, hogy egy kamatperiódus alatt nem változik a kamat, és forinthitel lévén nem változik a havi törlesztő részlet sem. Fix kamatozású lakáshitelt felvehetünk használt lakás vásárlására, vagy bővítésére, új lakás építésére vagy felújításra, modernizálásra. Nagyon fontos tudnunk, és vállalnunk a kockázatot, hogy egy esetleges kamatemelés emelheti a törlesztő részletet is.

Minden egy százalék számít, amennyivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bizonyos időközönként kamatot emel. Ez azt jelenti, hogy amikor megkötjük a lakáshitel szerződést a bankkal, akkor előtte tájékoztat a bankfiók arról, hogy ez a kamatemelés mennyivel emelné a törlesztő részletet. Jelenleg az irányadó kamat igen alacsony, tehát közép-, és hosszútávon számíthatunk kamatemelésre.

  
Iktatva: Költségei, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Önerő, Támogatott lakáshitel Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752