0

Lakáscélú hitelek törlesztése

Lakáscélú hitelek törlesztése a legtöbb esetben lineárisan történik és annuitásos hitel törlesztésről van szó. De mit is jelentenek ezek? A lakáshitelek legnagyobb részét havonta kell törleszteni, a szerződésben megjelölt legutolsó időpontig.

Nagyon fontos, hogy ne essünk késedelembe a hitel fizetésével, inkább 2-3 nappal mindig a határidő lejárta előtt törlesszünk, hogy ne legyen probléma. Ugyanis előfordulhat, hogy hiába a nap közbeni utalás, ha este utalunk az már csak másnap ér oda. A legtöbb hitelt minden tárgy hónap 10-ig kell visszafizetni, de vannak bankok ahol pl. 5-e a határidő.

Lakáscélú hitelek törlesztése a kamat fizetésével kezdődik

Lakáscélú hitelek törlesztése a kamat fizetésével kezdődik

A lakáscélú hitelek lineáris törlesztése pedig azt jelenti, hogy a törlesztést kamat és tőke része folyamatosan változik a futamidő elejétől a futamidő végéig. Ez a változás a következőképpen néz ki: a hitel visszafizetésének legelején a törlesztő részlet java része még csak a kamatokra megy el, és egy nagyon kicsi része a tőke. A futamidőnek nagyjából a felénél pedig a tőke és a kamat aránya 50-50%.

Ez után pedig értelem szerűen már egyre több tőke részt, és egyre kisebb kamat részt fizetünk vissza. A lakáshitelt természetesen lehet előtörleszteni és végtörleszteni is. Az előtörlesztéssel az előtörlesztés összegével csökkent a lakáshitel tőkerésze, a végtörlesztés esetén pedig az egész hitel egy az egyben egy összegben vissza van fizetve.

 

  
Iktatva: Lakáshitelek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752