0

Lakáshitel fizetési problémák – megoldhatóak?

Lakáshitel fizetési problémák bárkinél előfordulhatnak. Igazából nem a probléma nagysága, hanem a hozzáállásunkon és az időzítésen múlik, hogy a probléma orvosolható-e. Adott egy lakáshitel, melyet akár évtizedekig is fizetni kell, és ez idő alatt semmi sem garantáltja azt, hogy végig lesz munkánk, illetve egész idő alatt képesek leszünk minden hónapban befizetni a lakáshitel törlesztő részletét?

De mi történik az első elmaradásnál? A bank belső szabályzata – melyet harmonizálni kell a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) – szerint figyelmeztetni kell az ügyfelet a hátralék részleteiről és megbeszélni vele, hogy mikor és mennyit tud befizetni. Az első felszólítás csak informális, semmi fenyegetés. Csak tájékoztatnak a lehetséges jövőbeli jogkövetkezményekről.

Lakáshitel probléma kórház miatt is lehet

Lakáshitel probléma kórház miatt is lehet

Ha azért nem tudjuk fizetni a lakáshitelünket, mert csökkentették a bérünket, elbocsátottak, betegek vagyunk, vagy kórházban vagyunk, akkor mivel rajtunk kívülálló ok, a bankok ügyintézői megértőek és segítőkészek. A nemfizetés okát a legtöbb esetben bizonyítanunk is kell. Ezért el kell vinni a bankba az elbocsátásról, fizetéscsökkentésről szóló dokumentumokat, kórházi zárójelentést, stb.

Nem kell félni semmilyen végrehajtástól még a legelején. Ha azonban elfelejtjük, vagy a nemfizetés okáról nem tájékoztatjuk a bankot időben, akkor nagy bajba sodorhatjuk magunkat. Ilyenkor ugyanis, ha a bank nem éri el az ügyfelet és/vagy nem hajlandó az ügyfél együttműködni, akkor automatikusan behajtásra, később végrehajtásra kerülhet a hitel. Ezt megelőzendően kell átszerződni, fizetéskönnyítést kérni és együttműködni a bankkal.

  
Iktatva: Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752