0

Lakáshitel hitelképesség – mit mérnek?

Lakáshitel hitelképesség mérése annak a pénzintézetnek a feladata, amelyikhez beadtuk a lakáshitel igénylő dokumentumainkat. A hitelképességet csak akkor tudja a bank megfelelően lemérni, ha  beadtunk hiánytalanul minden szükséges dokumentumot, okmánymásolatot, és minden olyan egyéb papírt kitöltöttünk, melyet a bank kért az igénylés folyamán tőlünk.

A bank vizsgálja a jövedelmünket, mind az adós, mind az adóstárs, vagy adóstársak szemszögéből. Mivel minden lakáshitel jelzáloghitel is egyben, ezért az ingatlant is fel kell mérni. ehhez a bankkal leszerződött ingatlan értékbecslő szemléje szükséges az adott ingatlanhoz. Amikor az értékbecslő kimegy felmérni egy ingatlan értékét, akkor minden helységet bejár, és megvizsgálja, hogy milyen állapotban van.

Lakáshitel hitelképesség mérésekor felmérik anyagi helyzetünket

Lakáshitel hitelképesség mérésekor felmérik anyagi helyzetünket

Az ingatlan értékbecslés után a becsüs egy fotókkal kiegészített szakvéleményt ír az ingatlan állapotáról, és a közvetlen környezetéről. Miután a bankban leadta ezt a dokumentumot, a bank egy részletes elemzést készít a jövedelemről, ingatlan értékéről és az adósok jelenlegi helyzetéről. A hitelképességet ezen adatok alapján és ezzel a folyamattal mérik le, ezek alapján számolják ki, hogy mekkora hitelt vehetünk fel, mekkora legyen a lakáshitel törlesztő részlete, és mennyire hosszú legyen majd a lakáshitel futamideje.

A lakáshitel összege a hitelképesség felmérése után derül ki, és a felmérés után készül el a lakáshitel szerződés tervezete is, melyet a leendő adós még megtekinthet a végleges verzió elkészítése előtt. Ha mindent rendben talál vele, akkor az adós, az adóstárs és a zálogkötelezetteknek egyszerre meg kell jelenniük, hogy a lakáshitel szerződést mindannyian aláírják.

  
Iktatva: Felújítás, Kiváltás, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752