0

Lakáshitel ingatlanfedezet

Lakáshitel felvételéhez elengedhetetlen, hogy legyen ingatlanfedezet, hiszen a lakáshitel szerződés mellé egy jelzálog szerződés is készül, melyet a zálogkötelezetteknek is alá kell írnia, akik lehetnek annak az ingatlannak a leendő tulajdonosai akik a lakáshitelt veszik fel (tehát adós és adóstársak egyben), valamint lehetnek teljesen külső személyek is, hiszen az ingatlanfedezetnek nem kell feltétlen ugyan annak a lakásnak vagy háznak lennie, amire a lakáshitelt vesszük fel.

Az ingatlanfedezet az országon belül elhelyezkedésétől függően az ingatlan forgalmi értékének 60, 70 vagy 80%-át lehet lakáshitelként felvenni, ezen esetleg egy magas önerő vagy magas rendszeres havi bevétel, jövedelem módosíthat esetig jelleggel. A lakáshitel felvételének elengedhetetlen pontja az ingatlanfedezet értékének felbecsülése, melyet a lakáshitel igénylés leadása után ellenőriz le a bank egy ingatlan értékbecslő segítségével, aki a fedezet értékeléséről egy riportot ad le a bank részére.

Minél nagyobb az ingatlan értéke, annál magasabb lehet a lakáshitel összege

Minél nagyobb az ingatlan értéke, annál magasabb lehet a lakáshitel összege

Ez alapján fogja a bank kikalkulálni, hogy mekkora lehet a maximálisan felvehető lakáshitel összege. Az ingatlanfedezet lehet új, vagy használt állapotban lévő ház vagy lakás, illetve építési telek, nyaraló, üdülő, vagy bármilyen a földhivatal szakértői által lakóépületnek nyilvánított ingatlan. A lakáshitel ingatlanfedezetéül szolgáló ingatlant érdemes jó állapotban bemutatni az értékbecslőnek.

Minél jobb állapotban van az ingatlan, annál nagyobb a forgalmi értéke, tehát annál magasabb lakáshitel felvételére lehetünk jogosultak. Ez egy nagyon fontos szempont minden lakáshitel igénylés esetében. Ha az ingatlanfedezet nincs jó állapotban, akkor az általában duplán rosszat jelent, hiszen már maga a benyomás is számít, amikor belépünk a házba vagy a lakásba, ezt ezt pedig egy értékbecslő teszi, akkor pláne fontos a jó megjelenés.

 

 

  
Iktatva: Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752