0

Lakáshitel kamatperiódus

A lakáshitel kamatát valamilyen kamatperiódusonként kell visszafizetni, ez teljesen konstrukciófüggő, hogy adott ügyfélnek adott hitelszerződésben ez hogyan van meghatározva. Van olyan lakáshitel szerződés, ahol a kamatperiódus 3 hónap, vagy fél év, van olyan ahol 1 vagy 2 év, de van olyan ritka szerződés is, hogy 5 éves a kamatperiódus.

A kamatperiódus azt jelenti, hogy a bank a lakáshitel adott kamatát milyen periódusonként változtathatja. Ennek a piaci kamatozású lakáshiteleknél van jelentősége, mivel ennél a típusú lakáshitelnél a bank az adott gazdasági körülményekhez képest a lakáshitel kamatát emelheti, vagy éppen csökkentheti.

A lakáshitel kamatperiódusa 1 év is lehet

A lakáshitel kamatperiódusa 1 év is lehet

A Magyar Nemzeti Bank az irányadó alapkamatot változtatja saját belátása szerint, a piaci alapú, azaz piaci kamatozású lakáshitelek kamatai is ehhez az irányadó rátához képest vannak irányítva. A lakáshitel szerződés aláírásával az ügyfél ebbe beleegyezik, hiszen egy akár 20 vagy 25 éves futamidejű lakáshitel szerződésnél nem lehet előre megmondani, hogy mekkora lesz az irányadó kamat, és milyen gazdasági és pénzügyi környezet fog uralkodni.

Sajnos a bankoktól nem feltétlenól várható el mindig, hogy ezt a kamatot arányosan növeljék vagy csökkentsék, ezért is rizikós a forinthitel legalább annyira, mint a devizahitel. A devizahitelnél ha az árfolyam esik, akkor azért kell többet fizetni, a piaci alapú forintban fizetendő lakáshitelnél pedig adott esetben azért, mert az MNB kamatot emelt. Egy 50-60 ezer forintos lakáshitel törlesztő részlet esetében 1%-os kamatemelés 3-4000 forint havi emelkedést jelent.

  
Iktatva: Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752