0

Lakáshitel középárfolyamon – mennyivel kevesebb?

Lakáshitel törlesztése középárfolyamon akkor lehetséges, csak ha a lakáshitel kifejezetten lakáscélú vagy ingatlanvásárlási hitel, mely összege direkt ilyen célra is lett a végén fordítva. Egyértelmű, hogy középárfolyamon történő törlesztés csak deviza alapú lakáshitelek esetében lehetséges. A Magyar Állam több devizahiteles mentőcsomagja közül ez a könnyítés volt az elsők között.

Alapértelmezésben a devizahiteleket a mindenkor érvényes deviza eladási árfolyamon kellene az ügyfeleknek törleszteniük, de az állami döntéshozás után lehetőség nyílt a középárfolyamon való törlesztése. De mit is jelent ez valójában? Mennyivel fizet a devizahiteles kevesebbet? Általában az eladási és vételi árfolyam között 10-15 forint szokott lenni a deviza típusától függően. A középárfolyam a vételi és az eladási árfolyam közötti összeg szokott lenni.

Rögzített árfolyammal pár ezer forintot nyerünk

Rögzített árfolyammal pár ezer forintot nyerünk

Tehát ezek alapján körülbelül 5-8 forintot nyerhetünk egy egységnyi devizán. Ha a havi törlesztő részletünk svájci frankos hitelként 200 svájci frank havonta, akkor ez párszáz forintot jelent havi szinten. Nyilván magasabb összegnél a kedvezmény összértéke is magasabb. Ha 1000 frankot törlesztünk, akkor 3-5000 forint is lehet a kedvezmény.

Ha valakinek lakáscélú hitele van, akkor a középárfolyamon történő fizetés már automatikusan a mindig aktuális deviza középárfolyamon történik - ezt külön már nem kell kérni a bankfiókban. A devizaadósok szempontjából nem számít ez különösebben nagy segítségnek, de ne feledjük el, hogy a deviza-adós mentőcsomagok ezzel az intézkedéssel kezdődtek el.

  
Iktatva: Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752