1

Lakáshitel minimum önrész

Lakáshitel felvételéhez a minimum önrész általában változó, a lakáshitel összegéhez szokott kötődni, maximum 10-15% lehet, de van olyan bank, akinek akár 5% is elég. Az önrész mértéke függ annak az ingatlannak az értékétől is, melyet a lakáshitelbe ajánlunk fel mint ingatlan fedezet.

Erre az ingatlan fedezetre lesz a jelzálogszerződés is megírva, ami azt jelenti, hogy a jelzáloghitel nem fizetése esetén erre az ingatlanra teheti rá a bank a kezét a végrehajtás révén. A lakáshitel önrész akár el is hagyható, ha a bank úgy dönt. De milyen esetben lehetséges ez?

Nem kell feltétlenül túl nagy összeg a lakáshitelhez önrésznek

Nem kell feltétlenül túl nagy összeg a lakáshitelhez önrésznek

Ugye önrészt azért kér a bank, hogy lássa, hogy fel tudunk mutatni valamennyi megtakarítást, mert ebből világos lesz neki, hogy havi szinten tudunk pénzt félretenni, így lesz pénzünk minden hónapban a lakáshitelt is fizetni. Nyilván ez az összeg a hitelhez képest akármekkora lehet, de pár százezer forintot szoktak általában kérni, hogy le tudjunk egy bankszámlával igazolni, hogy az az összeg a rendelkezésünkre áll.

Ha azonban fel tudunk mutatni egy kellő értékű ingatlant – melyet az ingatlan értékbecslő is fel fog értékelni – akkor a bankok általában nem kérnek önrészt, de mint írtuk, ez teljesen egyedi elbírálás alapján megy. Nincs két egyforma lakáshitel szerződés, nincs két egyforma adós és adósminősítés sem, ezért kategorikusan nem lehet kijelenteni azt, hogyha van jelzálog fedezetünk, akkor nem lesz szükség önerő felmutatására.

  
Iktatva: Lakáshitelek, Önerő Címkék: , ,

További olvasnivaló

Egy hozzászólás "Lakáshitel minimum önrész"

  1. babe szerint:

    Nem tudom mikor írták a cikket, de a 8 nagybanknál ez az önerő 30-40% között van. Amennyiben mégis létezik olyan bank, aminek elég a 10%, sürgősen kérném a nevét, és holnap megyek szerződést kötni velük… különben vehetek egy nyomorult külvárosi putrit, mert 150 ezres albérlet mellett ugyan annyit félre tudok tenni, amennyi a bőségesen fedezné a banki törlesztőrészletet, viszont milliók abból a fene tudja mikor lesznek. Szerintem semmikor, úgyis megunom, és elmegyek belőle nyaralni.

    Az egész hitelezési gyakorlat úgy el van kúrva, ahogy kitalálták, hiába van legális, bankszámlára érkező jövedelmem, nem veszik figyelembe, mert nem alapbér. Emellé hiába van nyugdíjas adóstársam (szintén x-szeres nyugdíjjal, mint a törlesztőrészlet lenne), azt sem veszik figyelembe, mert szerintük túl öreg… nem mintha nem tartaná jobban magát, mint némelyik 30-as banki ügyintézőtehén a kis ketrecében. Gyakorlatilag 300 körüli összejövedelem mellett nem kapok kicseszett 50 ezres havi hitelt. Agyrém…

    Szóval az van, hogy gazdagítom a főbérlőmet, és jókat röhögök azon, hogy a bankok úgy visítanak mint a fürdőskrva, hogy nekik nincs elég hasznuk. Hogy lenne, amikor a vastagon hitelképes igénylőket elutasítják. Ugyan sosem lesz saját lakásom, de nagykaland. :) Vagy felhívom a maffiát, azoknak talán több eszük van.

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752