1

Lakáshitel nem fizetés esetén – mi a következmény?

Lakáshitel nem fizetés esetén több féle következmény lehet, attól függ, hogy rövidtávon, középtávon vagy hosszútávon gondolkozunk. Rövidtávon a bank elkezd értesítést küldeni akár SMS-ben, akár postai úton felszólító levél formájában, vagy akár emailben is, arról, hogy mekkora a hátralék a lakáshitelen és mióta áll az fenn.

Az értesítés egy bizonyos idő után nemfizetés esetén elkezd felszólító jelleget felvenni, ilyenkor a bank követeléskezelési csoportja elkezdi telefonon felkeresni az ügyfelet, hogy tájékoztassa a hátralék mértékéről és megpróbáljon fizetési megállapodást kötni az ügyféllel. A bankok viszonylag türelmesek, főleg a válság óta.

A bíróságra kerülhet az ügy, ha nem fizetünk

A bíróságra kerülhet az ügy, ha nem fizetünk

Kulcsfontosságú, hogy együttműködőek legyenek az ügyfelek a bankkal, és elfogadják, hogy köteles a bank őket bizonyos időközönként felvilágosítani a hátralékról. A bank ilyenkor felajánlja az átszerződés lehetőségét, ha tudunk feltétlenül éljünk vele, hiszen megmentheti a hitel és a jelzálogot is. Ha nem vagyunk együttműködőek, vagy a bank nem ér el bennünket, akkori kiadhatja külső behajtó cégnek. ilyenkor ők személyesen keresik fel az ügyfelet, de először telefonon próbálják elérni.

Ha ez sem bírja fizetésre az ügyfelet, és folyamatosan csak nő az elmaradás és a késedelmi kamat, akkor a bank egy levélben felszólítja arról, hogy felteszi a KHR-listára, illetve arról is, hogy felmondhatja a lakáshitel szerződést. Ha már idáig is elfajult a helyzet, akkor felmondás után elkezdődik a végrehajtás, azaz a hitel teljes összege egy összegben kerül terhelésre és ha nem fizeti ki 7-8 napon belül akkor a bírósás és a Végrehajtó Kamara lép közbe és árverezi el a jelzálognak biztosított ingatlant.

  
Iktatva: Kiváltás, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Egy hozzászólás "Lakáshitel nem fizetés esetén – mi a következmény?"

  1. Anita szerint:

    Mi tortenik ha a lakast arverezik, meg tobb millio all fenn tartozaskeppen? Mi tortenik azon szemelyekkel?

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752