0

Lakáshitel önerő nélkül – ingatlan is elég?

Lakáshitel igényléséhez a legtöbb esetben szükség van önerőre is, de általában a bankok saját eljárásrendjük szerint, a hatályos jogszabályokat és törvények betartása mellett dönthetnek saját hatáskörön belül arról, hogy az önerő mértéke mekkora legyen, illetve egyáltalán szükség legyen-e rá. Az önerő mértéke természetesen a lakáshitel összegének függvénye főleg, de általában 5-15%-ot szoktak elkérni a bankok.

Az önerő lehet készpénz, bankbetét, vagy természetesen ingatlan is. Ha az ingatlanunk különösen nagy értékű, vagy jóval nagyobb értékű mint a lakáshitel összege, akkor akkor nem kell pótfedezet mint önerő. Arra akkor lenne szűkség, ha önerőnek még egy ingatlant kellene a lakáshitel ügyletbe bevonni. Ilyenkor vagy a sajátunkat, vagy családtagét érdemes a hitel ügyletbe bevonni.

Érdemes nagy értékű ingatlant bevonni az ügyletbe

Érdemes nagy értékű ingatlant bevonni az ügyletbe

Nagyon fontos, hogy a fedezetképpen bevont ingatlan lakóingatlan legyen, amely lehet, panel lakás, ház, nyaraló, üdülő, de némely esetben telek is elég. Lényeg, hogy az értéke elég legyen a lakáshitel felvételéhez. Önerőre a lakáshitel igénylés elején van mindenképpen szükség. A bankok bizonyos esetekben valóban eltekintek az önerőtől, ha látják és bizonyítjuk, hogy a jövedelmünk viszonylag magas, és tudunk jövedelem igazolást szerezni a munkáltatónktól, ahol több mint a próbaidő letelte óta dolgozunk és a cég is biztos lábakon áll.

Ha bankbetét az önerő, akkor elég, hogy erről igazolást szerezzünk, vagy számlakivonatot. Érdemes tudni, hogy lakáshitel igénylésekor nem az önerő nyomja a legtöbbet a latban, hanem, hogy milyen az anyagi hátterünk, illetve milyen az adóstársak anyagi háttere, és mennyit ér a jelzálogként bevont ingatlan.

 

 

  
Iktatva: Felújítás, Kiváltás, Költségei, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Önerő, Támogatott lakáshitel Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752