0

Lakáshitel THM 2013 – hány százalék?

A lakáshitel THM 2013-ban, azaz a teljes hiteldíj mutató lakáshitel felvételénél általában 3-7% körül alakul, több féle dologtól is függ. Az egyik, hogy éppen milyen az adott ország gazdasági környezete, illetve, hogy az adott pénzintézet konkurenciája mennyivel ígér alá. A THM azt mutatja meg, hogy a lakáshitel igénylőnek mennyibe fog kerülni a lakáshitel felvétele.

Azaz, ha fel szeretnék venni 1 millió forintot, akkor 5%-os THM mellett, ez 2013-ban 50 ezer forintomba fog kerülni. De mi is tartozik a THM körébe? A THM lehet a lakáshitel igénylési díj, a folyósítási díj, az ingatlanbecslő díja, a közjegyző díja, valamint KHR lekérdezés, vagy egyéb ügyintézés költségeinek összessége.

Magas THM-mel sokba kerül a lakáshitel

Magas THM-mel sokba kerül a lakáshitel

Ezek a díjak vagy kifizetendők, vagy beépíthetőek a hitelbe, és tőkésítve lesznek. A THM mértéke attól függ, hogy milyen konstrukciót választunk. Van olyan lakáshitel konstrukció, ahol a lakáshitel felvétele viszonylag drága, tehát maga s a THM, 9-15%, viszont maga a lakáshitel kamata alacsony, kb. 7%. A másik eshetőség, ha a lakáshitel felvételének költsége alacsony, a THM 3-7%, viszont a lakáshitel kamata magasabb.

Ha magasabb a kamat, akkor a lakáshitel kamatok is magasabbak lesznek, és a hitel törlesztő részlete is magasabb lesz havi szinten. Mi magunk döntjük el, hogy melyiket választjuk, de érdemes az elején többet befektetni, hogy aztán a futamidő során ne legyen gondunk a lakáshitel fizetésével.

 

  
Iktatva: Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752