0

Lakáshitel visszafizetése – hogyan lehet?

A lakáshitel visszafizetésének négy lehetséges módja van. Az egyik lehetséges módja, hogy az eredeti szerződés szerint kifut a törlesztő részlet, tehát lejár a hitel és nem kell tovább fizetni, a jelzálog törlés az adott ingatlanról eltűnik, további fizetési kötelezettség nincs a bank felé. Azonban ne felejtsük el, hogy adott esetben a folyószámlánk – ha csak a végén azt is be nem zártuk –  továbbra is él az adott bankban.

A második módja az előtörlesztés, mellyel a hitel futamidejét lecsökkenthetjük, arányában annyival kevesebbre, amekkora összeggel előtörleszteni kívánunk. Minél nagyobb összeggel törlesztjük elő a lakáshitelt, annál hamarabb jár le a futamidő. Vannak bizonyos pénzintézetek, ahol évente egyszer díjmentesen törleszthetünk elő. A harmadik módja a lakáshitel visszafizetésének a végtörlesztés.

Minél nagyobb összeggel törlesztünk elő, annál előbb jár le a hitel

Minél nagyobb összeggel törlesztünk elő, annál előbb jár le a hitel

Végtörlesztés esetén a lakáshitel teljes összegét visszafizetjük, így a hitel és az eredeti lakáshitel lejárat ideje megszűnik, és szintén ki lesz adva a jelzálog törlése a terhelt ingatlanra. Negyedik módja, ha valamilyen rajtunk kívül álló külső ok miatt esetleg nem tudjuk fizetni a lakáshitelt, akkor kérhetjük, hogy le legyen csökkentve a havi törlesztő részlet, de cserébe a lakáshitel futamideje meg fog nőni, természetesen a csökkentés arányában.

Nagyon fontos tudni, hogy a fent említett összes konstrukció – a végtörlesztés kivételével – szigorúan szerződésmódosításhoz van kötve. Minden esetben a szerződést át kell írni, és közjegyző hitelesítése mellett közokiratba kell foglalni, és ezeket a hitelben szereplő összes szereplőnek alá kell írnia. Ezeket a szabályokat nem lehet megkerülni, a bankoknak törvény előtt kell felelnie, ha ezt elmulasztják.

 

  
Iktatva: Költségei, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Önerő, Támogatott lakáshitel Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752