0

Lakáshitelek száma Magyarországon

Lakáshitelek száma Magyarországon egyre csak csökken a válság óta. 2012 december végi adat szerint a teljes lakossági lakáshitel állomány mintegy 3511 milliárd forint, amely 11%-al kevesebb, mint 2011-ben, mely a bruttó hazai össztermék (GDP) több, mint 12%-nak felelt meg.  A lakáshitelek 63%-as található banki állományban, 30%-a hitelintézeteknél, 3%-a takarékszövetkezetekben és  másik 3%-as lakástakarék-pénztárakban volt található.

A 2012-es évben folyósított hitelek 19%-a volt valamennyire problémás, 81%-a problémamentesen volt fizetve. 2012-ben nagyjából 69 ezer lakáshitel talált gazdára 236 milliárd forintnak megfelelő értékben. A devizahitelezés tulajdonképpen megszűnt, a hitelek több, mint 99%-a forintban lett folyósítva, és abban is fizetik a lakáshitelek igénylői.

A lakáshitelek száma 2009-ig dinamikusan nőtt

A lakáshitelek száma 2009-ig dinamikusan nőtt

A devizahitelezés a válság kirobbanása óta csökkent nagyon radikális szinten. Mivel az árfolyamkockázat igen lényeges tényezővé lépett elő, így a forintban folyósított lakáshitelek újra a középpontba kerültek, sőt, sok milliárdnyi devizahitelt forintosítottak is, hogy elkerüljék a további árfolyamkockázatot. A lakáshitelek attól viszont még nem olcsók, hogy forintban vannak fizetve.

Egy átlagos lakáshitel kamata 15% környékén mozog, és még így, hogy az alapkamat nagyon mélyen van is magas szinten van tartva a lakáshitelek kamata. Jó tudni, ha valaki lakáshitelt szeretne felvenni, akkor a jelenlegi MNB kamathoz mérve fogja azt tenni, és ha az MNB kamatot fog emelni, akkor a lakáshitelünk kamata is még magasabban lesz. Azaz itt nem az árfolyamváltozástól, hanem a kamatemelkedéstől lehetne akár félni.

  
Iktatva: Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakáshitelek összehasonlítása, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752