1

Önerő lakáshitelhez

Lakáshitel felvétele esetén valamilyen formában önerőre mindenképpen szükség van.

De mi is pontosan az önerő? Önerő lehet megtakarított pénzösszeg, vagy akár ingatlan is – esetleg mindkettő. Minél több van ingatlanból, annál kevesebb megtakarított pénzre lesz szükség. Egy ingatlan esetében a felveendő hitelösszeg legalább 25%-át szokták kérni a pénzintézetek.

Az önerő mértékét és típusát szerződésbe kell foglalni.

Lakáshitel felvételekor, ha nem rendelkezünk elég megtakarítással, csak maga a megvásárolandó ingatlan szolgál fedezetül, abban az esetben a pénzintézetek megvizsgálják az adós és adóstárs vagy adóstársak vagyoni helyzetét: jövedelemigazolásokat, bankszámlakivonatokat kérnek, illetve hivatalos ingatlanbecslést igényelnek a megvásárolandó ingatlanra. Ez esetben meg lesz vizsgálva az ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értéke.

Az önerő általában 25%

Az önerő általában 25%

Továbbá, ha a hiteligénylő nem rendelkezik megtakarított pénzzel, de a jövőbeni jelzáloggal terhelt ingatlanon kívül egy másik ingatlan fedezetet is be tud mutatni, úgy a pénzintézetek eltekinthetnek a készpénztől, mint önerőtől.

Egy lakáshitel felvétele esetén maximum három ingatlant lehet bevonni fedezetképpen, azonban ezen ingatlanoknak nem muszáj a hitelfelvevő tulajdonában lennie.

Azt érdemes mindenképpen tudni, hogy minél több a fedezetül szolgáló ingatlan egy ügyleten belül, annál nagyobb lesz a törlesztő részlet, vagy annál hosszabb a futamidő.
Mindegyik pénzintézet maga dönti el, hogy mit fogad el önerőnek, és felvehető hitel összegét ehhez mérten a fentiek alapján döntik el.

  
Iktatva: Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Önerő Címkék: , ,

További olvasnivaló

Egy hozzászólás "Önerő lakáshitelhez"

  1. Fülöp Jenö szerint:

    Van egy pár lakás amit kinéztem.Minimálbérrel rendelkezem,5-9millio között vananak a lakások,menni
    önerővel kénne rendelkeznem hogy megvehessem,van valamenyi megtakarítot pénzem.

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752