0

Otthonteremtő lakáshitel

Az otthonteremtő lakáshitel, vagy más nevén Otthonteremtési Kamattámogatott Lakáshitel egy olyan jelzálog alapú lakáshitel, melyet használt lakás vagy ház vásárlására, vagy már meglévő ingatlan korszerűsítésére, modernizálására, bővítésére igényelhető, az arra jogosult támogatott személyek által. Ez a hitel típus forint alapú, forintban is kell törleszteni. A lakáshitel futamidején első 5 évében az állam, a bankon keresztül kamattámogatást nyújt.

Ennek a támogatásnak a mértéke nem egyforma, függ az adott hitelügylet tulajdonságaitól, és az igénylők vagyoni, anyagi és családi helyzetétől. Az igénylőnek nem csak az állami, hanem a banki szabályoknak is meg kell felelnie, rendelkeznie kell elfogadható mértékű jövedelemmel, tehermentes ingatlannal, és nem szerepelhet a KHR listán. A kölcsön igénylését a jelen állapotok szerint 2014. december 31-ig kell leadnunk a bankfiókban, de maximum 120 nappal az adás-vételi szerződés megkötését követően – amennyiben lakásvásárlásról van szó.

Otthonteremtő lakáshitelből házat is vehetünk

Otthonteremtő lakáshitelből házat is vehetünk

Azonban, ha a hitel folyósítása 2015. június 30-ig nem történik meg, akkor a kamattámogatástól a lakáshitel igénylője elesik. Olyan nem igényelheti ezt a konstrukciót, aki már egyszer részt vett hasonló kamattámogatott lakáshitel igénylésében. Amennyiben az otthonteremtő lakáshitel összege korszerűsítésre, felújításra kerül felhasználásra, akkor a bank felé számlabenyújtási kötelezettsége áll fenn az igénylőnek, hogy a bank le tudja ellenőrizni, hogy valóban arra lett-e költve a kölcsön, amire fel lett végül véve.

A maximálisan felvehető lakáshitel összege maximum 10 millió forint lehet, amennyiben a használt lakás vételára legfeljebb 20 millió forint. Korszerűsítés esetén az ÁFÁ-val növelt, leadott számlák értékéke maximum 15 millió forint lehet.

  
Iktatva: Lakáshitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752