0

Piaci kamatozású lakáshitel

Sokat hallunk a piaci kamatozású lakáshitelről, azonban sokunknak ez az információ nem éppen jelent túl sokat, pedig egy elég gyakori, sőt, talán a leggyakoribb lakáshitel fajta, melyet az emberek igényelnek. A lakáshitelek nagy része piaci alapú lakáshitel, mely azt jelenti, hogy a lakáshitelnek van egy adott kamatlába, mely esetenként a gazdasági, piaci környezet hatására változhat, azaz emelkedhet vagy csökkenhet.

Nyilván akinek lakáshitele van, az annak örül, ha a kamat csökkent, mert így a törlesztő részlet is csökken, ha viszont nő, akkor a törlesztő részlet is növekedni fog. Ezt úgy kell elképzelni, hogy felveszünk adott esetben egy lakáshitelt 10%-os kamattal, amikor a Magyar Nemzeti Bank, vagy más nevén jegybank az irányadó kamatot egy bizonyos szinten pl. 5%-on tartotta. Ha a jegybank megemeli az irányadó kamatot, akkor a lakáshitel kamata is igazodik ehhez, és a törlesztő részlet is ez által emelkedni fog.

A lakáshitel kamata csökkenhet is

A lakáshitel kamata csökkenhet is

Ez ugyan lehet egy átmeneti állapot is, de elhúzódhat akár évekig is. Hogy a piaci kamatozású lakáshitel kamat emelkedése mennyire emeli meg a lakáshitel törlesztő részletét az attól is függ, hogy mekkora maga a kamatemelés, ebből mennyit “nyel le” a bank, és mekkora volt az eredeti törlesztő részlet. Általában átlagosan elmondható, hogy 2-3 ezer forintos emelkedést szokott jelenteni egy kisebb mértékű kamatemelés, ami kb. 10 bázispontos emelésnél fordul elő.

A piaci kamatozású lakáshitel előnye viszont, hogy a kamat általunk is csökkenthető, ha a bank akcióit kihasználjuk. Esetenként előfordul, hogy ha leszerződünk legalább két csoportos beszedési megbízásra, akkor kamatkedvezményt kapunk, sőt ha viszonylag magas a fizetésünk, és oda kérjük a fizetést, ahol a lakáshitelt is felvettük, akkor még jobban csökkenthetőek a kamatok.

  
Iktatva: Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752