0

Lakáshitel hátralék visszafizetése – mennyi időm van rá?

Ha lakáshitelünkön esetleg hátralék halmozódik fel, akkor ne habozzunk felvenni a kapcsolatot az adott bank valamelyik ügyintézőjével, vagy a követeléskezelési osztályon, vagy a fiókban, ahol a lakáshitelt igényeltük. Ne szégyelljünk segítséget kérni, nem vagyunk egyedül pénzügyi problémáinkkal, sok ilyen esettel foglalkozott már a bank, fognak tudni segíteni, a lényeg, hogy legyünk együttműködőek velük.

Lakáshitel hátralék több féle módon is összegyűlhet. Előfordulhat, hogy nem kapunk egy időre fizetést, vagy elbocsátanak, esetleg hosszabb távon orvosi és vagy kórházi ellátásra szorulunk, és ezek által a havi bevételünk jelentősen csökken, és nem tudunk annyit a lakáshitel törlesztésére fordítani, amennyit szeretnénk. Ha egy havi hátralék gyűlik csak fel, akkor megállapodhatunk abban, hogy több részletben fizessük vissza, a havi törlesztő részlet mellé.

Igyekezzünk mindig időben fizetni, hogy ne keletkezzen hátralék!

Igyekezzünk mindig időben fizetni, hogy ne keletkezzen hátralék!

Ha több havi hátralék gyűlt már fel, és magas az összeg, akkor kérhetünk átszerződést is. Ez által igényelhetjük, hogy tőkésítve legyen a hátralékunk. E mellé pedig a hitel futamidejét meghosszabbítva elérhetjük, hogy a lakáshitel havi törlesztő részlete alacsonyabb legyen. Ha el vagyunk maradva továbbra is a törlesztő részlettel, akkor a bankok általában 10, de van ahol 5 nap után szólnak, hogy hátralékot látnak.

Amennyiben az adósnak folyamatosan, 3 hónapon keresztül a mindenkori minimálbért meghaladó hátraléka keletkezik, akkor az adott pénzintézet köteles az ügyfelet aktív KHR státuszúként megjeleníteni a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Ezek után, ha befizeti a hátralékot, akkor egy évig még passzív státuszban ott kell, hogy maradjon a delikvens. Ha a lakáshitel hátralékot időben sikerül befizetni, akkor nem kell attól félnünk, hogy a KHR rendszerbe felvisz a bank.

  
Iktatva: Költségei, Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752