0

Lakásvásárlási hitel passzív bárosoknak

Lakásvásárlási hitel passzív bárosoknak is lehetséges, mégpedig akkor, ha már bőven túl vannak az aktív szerepen. A BAR listára (új nevén már KHR lista), akkor köteles egy pénzintézet feltenni egy adóst, ha az nem fizette a törlesztő részletet, és hosszú késedelembe esett.

Egészen pontosan ha a mindenkori minimálbér összegét eléri 3 hónapon keresztül folyamatosan a tartozás, akkor a banknak kötelessége az ügyfelet a KHR, vagy BAR listára feltenni. Mivel minden hitel igénylésekor a bankok lekérik a KHR státuszt, abból informálódni tudnak a leendő ügyfelük hitelmúltjáról, ha késedelembe esett.

Lakáshitel igényléskor a bankok lekérik a KHR státuszt

Lakáshitel igényléskor a bankok lekérik a KHR státuszt

Régen még úgy működött a rendszer, hogy ha valaki KHR listán szerepelt, de végleg kifizette a tartozását, akkor 5 évig aktív szerep után passzív szerepbe tették át a bankok; azonban az új szabályozás szerint passzív státuszban már csak egy évig kell az adóst fenn tartani a listán. Tehát, ha valaki passzív KHR listás, az jóval nagyobb előnnyel indul, mint aki aktívként szerepel rajta.

Ezektől függetlenül is, még egyáltalán nem biztos, hogy a bankok passzív státuszúaknak is megadja a hitelt, ha meg is adja, akkor jellemzően jó magas kamatokkal, és kő keményen bevasalják rajtunk a megfelelő jövedelemigazolást, és az ingatlan értékbecslőnek is olyan jelzálognak szánt ingatlant kellene felbecsülnie, melynek van bőven akkora forgalmi értéke, hogy a bank passzív BÁRosnak is kiadhatja a lakáshitelt.

  
Iktatva: Lakáshitelek Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2014
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752