0

Milyen lakáshitelt érdemes felvenni?

2013-at írunk, öt év telt el a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság óta; de sajnos még nem történt meg se itthon, Magyarországon, se nemzetközi szinten a kilábalás, és ez a hitelezésre is rányomja a szomorú bélyegét. Ami most itthon elérhető lakáshitel, az kétféle: az egyik a piaci kamatozású, forint alapú lakáshitel, a másik a kamattámogatott lakáshitel.

Deviza alapú lakáshitel, vagy egyéb hitel jelenleg nem igényelhető, és kereslet sincs nagyon rá a nagy árfolyam kockázat miatt. Ha piaci kamatozású lakáshitelt választunk, akkor a kamata körülbelül 8-15%, plusz a teljes hiteldíj mutató (THM), mely szintén nagyjából 10% körül alakul. Amennyiben a piaci kamatozású lakáshitelt választjuk, úgy kevesebb a kritérium, mint a kamattámogatott lakáshitel felvétele esetében, de itt is egy sor feltételnek kell tudni a lakáshitel igénylőnek megfelelni.

Több gyermekre magasabb kedvezmény jár.

Több gyermekre magasabb kedvezmény jár.

Piaci kamatozású lakáshitel igénylése esetén is jelzáloghitelről van szó, és mindenképpen kell, hogy rendelkezzünk legalább egy olyan munkahellyel mely érvényes munkáltatói igazolást tud arról kiadni, melyben feltűntetni, hogy több mint a mindenkori próbaidő letelte óta dolgozunk ott, és feltűnteti a havi rendszeres jövedelmet, melyet a munkavállaló részére havonta elutal.

Kamattámogatott lakáshitel igénylése esetében a gyermekeink számának függvényében kamattámogatásra vagyunk jogosultak, mely a gyermekek számától függően 30% és 70% körül alakul. A kamattámogatási igényünket írásban kell igényelni legkésőbb 2014-es év végéig olyan pénzintézeteknél, melyek ez ügyben a Magyar Államkincstárral (MÁK) szerződést kötöttek. Amennyiben a kamattámogatott lakáshitelt megkapjuk, úgy még öt éven át minden papírt meg kell őriznünk erről, sőt, ha felújításra költöttünk belőle, akkor az erre a célra kiállított számlákat is.

  
Iktatva: Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakáshitelek összehasonlítása, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752