0

Deviza alapú lakáshitelek – hogy működik?

Deviza alapú lakáshitelek elérhetősége jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, köszönhetően a 4 éve kitört pénzügyi válságnak, melynek következményei még a mai napig is igen szignifikánsan jelen vannak és nagyon nehéz lesz visszaépíteni a gazdaságnak azt a kárt, melyet a válság okozott.

Mivel a pénzügyi válság magával hozta a deviza alapú lakáshitelek megszűnését illetve tömeges bedőlését, így a bankok és hitelintézetek arra jutottak, hogy nem forgalmazzák tovább a lakáshitel ezen formáját is nagyban visszaveszik a deviza alapú hitelezést.  A deviza alapú lakáshitelek lényege pont az volt, hogy a forint alapú hitelekkel szemben jóval alacsonyabb kamaton lehetett fizetni, ergo sokkal alacsonyabb volt a törlesztő részlete, mint a forint alapú lakáshitelek esetében.

A deiza alapú lakáshitelektől sokat szabadulnának

A deiza alapú lakáshitelektől sokat szabadulnának

A forint alapú lakáshitelek ilyenkor több mint a duplája kamaton pörögtek a deviza alapú lakáshitelekhez képest, és mindez azt eredményezte, hogy a potenciális lakáshitel igénylő csak a svájci frank, euró, vagy japán yen alapú hiteleket választotta és vette fel.

A deviza alapú lakáshitelek visszafizetése ugyan forintban történt, azonban devizában volt megadva a lakáshitek törlesztő részlete, és mindig az aktuális adott napi árfolyamon kellett a hitelt fizetni. A financiális válság következményeképpen a deviza alapú lakáshitelek tulajdonosai triplán rosszul jártak, hiszen a svájci frank például nagyon megerősödött a forinttól függetlenül is, a forint jelentősen gyengült, és még a kamatokat is megemelték.

  
Iktatva: Lakáshitel feltételei, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752