0

Lakáshitel svájci frankban – mennyi a törlesztő?

Lakáshitel svájci frankban is fizethető akár, ha svájci frank alapú lakáshitelt vettünk fel. Az a tény, hogy a lakáshitelünk deviza – ez esetben svájci frank – alapú, még nem jelenti egyenesen azt, hogy ez frankban is fizethető. Bankja válogatja, hogy melyik, hogyan működik, de a legtöbb bank forintban várja a befizetést az aktuális forint – frank árfolyam szerint.

Nyilván minél magasabb az árfolyam, annál magasabb a lakáshitel havi törlesztő részlete is. Ezt a helyzetet könnyítendő találta ki a kormány, hogy a lakás célú hiteleket középárfolyamon lehessen fizetni, mely minimális mértékben csökkenti a devizahitelesek havi terheit. A válság kirobbanása előtt azért voltak a devizahitelek nagyon népszerűek, mert a forinthitel kamatainál jóval alacsonyabban lehetett hozzájuk férni.

A lakáshitelek elég nagy része svájci frank alapú

A lakáshitelek elég nagy része svájci frank alapú

A törlesztő részlet az árfolyam emelkedésével kb. 40-70%-ot növekedett, melyet nagyon nehezen tudnak a háztartások havi szinten kigazdálkodni. Ezért lehetőségük van rögzített árfolyamon történő fizetésre is, mely azt jelenti, hogy 2017-ig havi fix 180 forinton törleszthetik a lakáshitelüket.

A fennmaradó különbözet pedig egy külön forinthitellé alakul, mely elsőbbséget élvez a frankhitellel szemben. Bizonyos bankok ránk bízzák, hogy a frank alapú lakáshitelüket forintban, vagy frankban fizessék. Ha tudnak svájci frankot venni esetleg valahonnét, akkor törleszthetnek azzal is, így egyszerűen megszűnik az árfolyam különbözet. Sajnos ez elég kevés banknál megengedett. Ilyenkor a lakáshitel svájci frank számlaszáméra kell közvetlenül befizetni frankot vagy elutalni a havi törlesztő részletet ugyan oda.

 

  
Iktatva: Lakáshitel feltételei, Lakáshitel kalkulátor, Lakáshitelek, Lakásvásárlási hitelek, Támogatott lakáshitel Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Első lakáshitel 2013
Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum | MNB regisztrációs szám: 113080142752